Бизнесменът Йосеф Лиокумович стана собственик на 60% от руския бизнес

...
Бизнесменът Йосеф Лиокумович стана собственик на 60% от руския бизнес
Коментари Харесай

Руският бизнес на най-голямата верига направи си сам в Европа беше продаден не за €100 милиона, а за €10

Бизнесменът Йосеф Лиокумович стана притежател на 60% от съветския бизнес на немската верига " направи си самичък " OBI и на 27 хипермаркета, в които работят към 4900 чиновници единствено против 600 рубли (по-малко от 10 евро). През 2019 година, когато той почнал да договаря за придобиването на този бизнес ставало дума за към €100 милиона.

Драматичен край

Германската OBI, която е най-големият търговец DIY ( " Do it yourself " ) в Европа разгласи прекъсването на активността си в Русия след нахлуването на страната в Украйна.

Руското управление обаче не се съгласи с това решение и отхвърли да затвори магазините. В отговор компанията майка блокира работата на ИТ системата в московския офис, на магазините и складовете. В края на март обаче съветският екип на OBI конфигурира различен програмен продукт за заплащане, възвърне основните системи и разгласи, че скоро магазините ще отворят още веднъж. OBI GmH назова това деяние " нечиста сделка ", а анализатори започнаха да приказват за допустимо усвояване на компанията. На 12 април компанията-майка разгласи, че продава бизнеса си в Русия и назначава Борис Любошиц, създател на консултантската група Audit Group и юридическата организация Cesar Consulting, за шеф на съветската мрежа OBI. В началото на май мрежата възобнови работата си. А в края на юли беше подписано съглашение, съгласно което Йозеф Лиокумович става притежател на съветския бизнес OBI.
 Ирония на ориста: Ще слкючи ли Robinhood договорка с един от титаните на Уолстрийт?
Ирония на ориста: Ще слкючи ли Robinhood договорка с един от титаните на Уолстрийт?

Компанията регистрира огромна загуба, спад на дейните консуматори

" Сделката на века "

" Да, 600 рубли. Преди пандемията сумата щеше да бъде към 100 милиона евро. Това не значи, че този бизнес е изгубен. Сега има условия, които са се трансформирали доста. Трябва да инвестирате доста в този бизнес, да поставите нещата в ред. Това е стопански здрава, прелестна компания, само че би трябвало да бъде вдигната на крайници ", сподели Лиокумович в изявление за Forbes.

Според думите на Лиокумович останалите 40% от компанията принадлежат на непубличен съветски сътрудник, чието име той не назова.

Йозеф Лиокумович стартира работа в Русия през 90-те години.

" Бях зает с огромни планове в Русия и в чужбина, работих с огромни предприемачи. И от това, което беше отразено в пресата, мога да кажа, че в действителност участвах с моя финландски сътрудник Ахти Вилпула в плана за създаване на целулозно-хартиен цех в Костромска област. Но планът не беше осъществен ", изясни предприемачът.
 Acronis беше оценена на $3.5 милиарда след договорка с BlackRock
IT водачът Acronis, който оперира у нас, беше оценен на $3.5 милиарда

Най-големият офис на компанията е в София, в него работят 1000 чиновници



Лиокумович от дълго време е другар със семейство Хауб, което има немската OBI, заяви по-рано " Ведомости ", базирайки се на свои източници. Когато предходните притежатели бяха подготвени да отпишат съветския си бизнес, Лиокумович предложил услугите си. Познати на предприемача го назовават ​​ " професионален договарящ ", а OBI ще бъде най-малкото от неговите предприятия.

Самият Лиокумович назова себе си " доста непубличен човек ", който " знае по какъв начин да приказва с хората ". Той удостовери, че е другар със фамилията, което има OBI от 20 години. Преди това медиите го назоваха представител на австрийската група компании Supernova, която е профилирана в ръководството на търговски и развлекателни центрове в Централна и Източна Европа. Портфолиото й включва към 60 такива обекта в Австрия, Германия, Полша, Румъния, Хърватия и други страни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР