Бизнесменът се изправи пред Специализирания съдНе разбирам защо съм в

...
Бизнесменът се изправи пред Специализирания съдНе разбирам защо съм в
Коментари Харесай

Чужди разузнавания докладвали в ДАНС за Ветко Арабаджиев

Бизнесменът се изправи пред Специализирания съд

Не разбирам за какво съм в тази зала, бе сбитият му коментар

Чужди разследващи служби са докладвали в ДАНС за предприемача Ветко Арабаджиев. Подобни информации били приложени по делото, което наброява 607 тома. Това стана ясно в Специализирания съд, където в 16 часа стартира делото за установяване на мярка за неотклонение на хотелиера. Той бе екстрадиран тази нощ от Мадрид.

Ветко Арабаджиев, чието име по документи е Вълчо, брачната половинка му Маринела, синът им, който носи името на татко си, счетоводителките Елена Караянева, Румелия Кирилова и Серафим Стефанов са упрекнати за присъединяване в незаконна група, основана за данъчни закононарушения и пране на 5,432 хиляди лева

Пред съда предприемачът показва успокоение. Той бе в черно сако, бяла риза и дънков панталон. Да го поддържат в залата бяха пристигнали синът му Вълчо, който неотдавна напусна ареста против 500 000 лева гаранция, щерка му Александра и техни другари.

Повече от половин час наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов обясняваше в какво се показва незаконната активност на групата. По думите му Вълчо и Маринела управлявали голям конгломерат от сдружения, 38 на брой. Голяма част от кухи компании, регистрирани на обществено слаби. Тези хора били разпитани като очевидци и обяснили, че в никакъв случай не са развивали активност и не знаят да са сключвали покупко-продажби със захарен комбинат.

Чрез многото компании всеки миг можело да се прикриват и средства. Дружествата, чиито притежатели Арабаджиеви са захарен комбинат и " Виктория груп корпорейшън ", се облагодетелствали от данъчните измами. Част от сдруженията били с по този начин наречените " изчезнали търговци ". Те сключвали контракти за действия за захарен комбинат, които в действителност не правили. И по този начин им се възстановявало Данък добавена стойност. Едно от тези сдружения било за създаване на вилно населено място през 2013 година, което и досега към момента не е действителност. Най-общо тези сдружения правили фиктивни покупко-продажби за доставки. По думите на прокурора посредством свидетелски показания и документи се доказвало, че захарният комбинат и " Виктория груп корпорейшън " са благосъстоятелност на Арабаджиеви. Също по този начин Ветко сключил контракт с офшорната компания благосъстоятелност на захарния комбинат, за стипендия на сина му Вълчо. В мобилните телефони на двамата, открити при задържането им в Кабрера де Мар, били открити схеми на всички свързани компании в конгломерата. Пак там имало подробни пояснения кои очевидци са били към този момент разпитани по делото против семейство Арабаджиеви и кои е щяло да бъдат призовавани. Имало и информация за данъчни чиновници. В един от тях даже се казвало в каква взаимозависимост е от Арабаджиеви.

Адвокатът на Ветко Илиян Василев пък настоя клиентът му да бъде неотложно освободен още в правосъдната зала. Тъй като, по силата на решението на съда в Мадрид той е предаден на нашите управляващи единствено за пране на пари и присъединяване в ОПГ, а не за данъчни закононарушения. Също по този начин съгласно бранителя му има разминаване сред годините в обвиняването и в европейската заповед за арест. Василев уточни, че в своята защита прокурорът говорел за 2013 и 2014 година, само че не загатнал нищо за закононарушения, осъществени през 2017 и 2018 година, интервалът, за който в действителност се отнася европейската заповед за арест.

Самият Ветко Арабаджиев бе сбит и сподели, че не схваща за какво е в правосъдната зала. " Всичко това, което сподели прокурорът, няма нищо общо с обстоятелствата ", изясни предприемачът.

Съдът ще се произнесе в 19:30 часа. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР