Бизнесменът Румен Гайтански, придобил популярност с вноса на боклук, който

...
Бизнесменът Румен Гайтански, придобил популярност с вноса на боклук, който
Коментари Харесай

Инвестиция на Румен Гайтански разпали страховете в павликенското село Върбовка

Бизнесменът Румен Гайтански, придобил известност с вноса на отпадък, който е и концесионер на летището в Горна Оряховица, възнамерява да построи до павликенското село Върбовка цех за произвеждане на каменна вата , където силата ще се генерира от изгарянето на гориво от битови боклуци. Проектът и работата на кариерата провокираха напрежение в Павликенско, организира се и публично разискване.
Фирмата на Румен Гайтански „ Петрургия “ има 35-годишен концесионен контракт за кариерата за базалт в село Върбовка , считано от март 2013 година. Кариерата и бъдещите индустриални мощности за каменна вата са на 1,5 км от селото с 1400 поданици . Инвестиционното желание е за парцел от 700 декара, като индустриалната зона ще обгръща 296 декара. Обещават се стотици работни места. Планира се с три линии да се създават общо 112 500 тона на година каменна вата, а силата за това ще се обезпечава от изгарянето на 1160 тона модифицирано гориво от битови боклуци на ден .

Във Върбовка няма напрежение, чакаме вложителя, разяснява кметът Ивелин Розинов:

„ Аз считам, че Върбовка са рационални хора и това, което се случва, всичко е на масата сложено. На този стадий не усещам такова терзание, тъкмо противоположното - считам, че върбовчани ще бъдат добре “.



Местните поданици обаче не споделят оптимизма на кмета си за кариерата и бъдещия цех за каменна вата, в който ще се изгарят боклуци:

„ Тя ей тук е, на 500 метра, кариерата. Въздухът няма да е чист “.

„ Имаме дребни деца тук и ще стане проблем с пепелта, с прахоляците. Ще забележим какъв брой няма да има “.

„ Не може да се горят такива работи, това са химии . Не сме съгласни за тази кариера “.

Инсинераторът за изгаряне на боклуци е маскиран под капиталовото желание за цех за каменна вата , разяснява Данита Заричинова от екологичното съдружие „ За земята “:

„ Изключително рисково е изгарянето на боклуци, има доста нездравословни излъчвания във въздуха, доста закани за човешкото здраве и за околната среда, които по никакъв метод не са показани по какъв начин ще бъдат следени “.

Заводите на Румен Гайтански и отчетът за оценка на въздействието върху околната среда бяха показани на публично разискване, само че не в засегнатите села, а в община Павликени .

 Снимка: Здравка Маслянкова Инвестицията е за 420 милиона евро , няма да има екологични и здравни проблеми с изгарянето на модифицираното гориво от битови боклуци, които ще са единствено български “, увери Тодор Тодоров, представител на вложителя:

„ В общи линии това е един затворен, възобновим, екологичен план . Спестяването е към 420 хиляди това въглеродни излъчвания на година при действието на този план. Няма горене на битови боклуци. Има горене на характерната горима част от твърдите битови боклуци, което се назовава RDF , то е стандартизирано като гориво от Европейската комисия “.

По думите на вложителя, планувани са най-модерните немски и австрийски технологии , както в производството, по този начин и в пречистването на отпадните газове. Притеснения няма и кметът на община Павликени Емануил Манолов:

„ Лично съм заинтригуван въздухът тук да остане чист. Гаранция ни дава и технологията за ликвидиране на отпадните газове - австрийска, която се употребява и във Виена. Лично съм посещавал сходни фабрики край Осло в Норвегия, край Анже във Франция и съм спокоен. Виждам, че те не вредят на региона към тях и не вършат усещане на живущите в близките села “.

Всичко това беше казано по време на публичното разискване в залата на община Павликени, само че отвън нея останаха десетки жители от региона, пристигнали да питат и да схванат. Хората не бяха позволени, тъй като не носеха зелен документ. Чакаха извън и споделяха терзанията си:

„ Колкото и да са положителни филтрите, се оказва от практиката, че нещата стават по-зле и по-зле, околната среда се замърсява, макар всички ограничения, които при самите планове се вземат. Замърсяването за нашия регион ще бъде пагубно “.

„ Преди няколко години се преместихме със фамилията ми да живеем в Павликени, тъй като е чист регион , а в този момент се притеснявам, че повода, заради която се пренесохме тук, към този момент няма да я има. Не зная дали ще е уместно място за децата ми “.

Преди няколко години в селата Димча и Върбовка беше извършен референдум, на който хората споделиха „ не “ на кариерите, само че мнението ми не беше зачетено , споделя Надка Иванова от Димча:

„ На това чисто място да се затрупа с отпадъци и отровни газове - това за нас е неприемливо и по тази причина сме тук. Ние от доста години се борим срещу тези кариери и сме правили и референдум, който не го зачитат тези, които желаят да вършат нещо, да печелят на гърба на хората “.

Възможни са и правосъдни каузи , с цел да защитим интереса на жителите, разяснява юрист Димитър Палов:

„ Аз веднъж към този момент съм го правил за сходна апаратура, която имаше планове да се прави в Горна Липница. Ще видя какво се случва и при всички случаи ще поддържа хората. Всичко, каквото се прави, би трябвало да бъде правено с единствената цел да бъде предпазен ползата на жителите, на локалното население, на хората “.

Проблемът е и исторически, разяснява археологът Недко Еленски, който от десетилетия работи по разкопки в региона и предизвести, че в обсега на кариерата и бъдещия цех има антична цитадела :

„ Въпросът даже не е, че не е проучена, а ще унищожи една цитадела. Все едно представете си Царевец, идва някой да го употребява за инертни материали, половината да го няма. Това е същото. Със сигурност можем да кажем, че най-силната част на крепостта е късноримска. Тази, външната стена на цялата цитадела, на цялата повърхност, тя е укрепена още от траките “.



Мнението на хората е от най-голямо значение и те ще бъдат предпазени, съобщи в Горна Оряховица екологичният министър Борислав Сандов във връзка напрежението в Павликенско против завода на Румен Гайтански:

„ Когато приказваме за осъществяване на избрани капиталови планове, които касаят околна среда, мнението на обществото е доста значимо. Във Върбовка има извършен локален референдум и това би трябвало да бъде регистрирано . Отделно от публичното разискване чакам да има също мнение. Тези мнения отиват към частта за отчета за оценка въздействието върху околната среда и към висшия екологичен експертен съвет. Ако бъде обжалвана една такава оценка, тя може да стигне и до мен. Тогава към този момент и аз да се произнеса. На този стадий чакам Регионалната ревизия по околната среда и водите да извърши своя механизъм, след което, в случай че се стигне до мен, също ще изразя отношение на база на цялата процедура и на всички импортирани мнения “.

Инвеститорът е безапелационен, че няма да измести плана си към друго обитаемо място, в случай че получи отвод от способените органи.

Инвестиционното желание ще мине през най-тежката процедура на сложно позволение. Предстои Регионалната екологична ревизия да свика нов съвет след публичното разискване, уточни нейният шеф Цонка Христова, която не пристигна на публичното разискване:

„ Три дни след публичното разискване би трябвало да ни бъде показан протокола от кмета на община Павликени и по-късно ние да насрочим, откакто се съобразяваме със мненията, експертен екологичен съвет. Чак тогава ще дадем мнение. Дали ще бъде позитивно с доста условия или негативно, времето ще покаже “.

Окончателното решение за капиталовото желание към момента не е взето. Инвеститорът възнамерява през юли тази година да стартира в покрайнините на село Върбовка градежа на завода за каменна вата и топлоцентралата за изгаряне на гориво от битови боклуци. 
Снимки: Здравка Маслянкова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР