Бизнесменът Миню Стайков е поредният задържан, осъдил България в Европейския

...
Бизнесменът Миню Стайков е поредният задържан, осъдил България в Европейския
Коментари Харесай

Европейският съд осъди България по жалба на Миню Стайков

Бизнесменът Миню Стайков е следващият арестуван, осъдил България в Европейския съд по правата на индивида. Магистратите са се съгласили с жалбата му, че над 2-годишният интервал на задържането му е бил несъразмерен, само че са отхвърлили настояването му за обезщетение на стойност към половин милион евро. 

Случаят визира несъразмерното предпроцесуално задържане на предприемача по две криминални обвинения, повдигнати му от българските управляващи. За първи път Стайков е арестуван на 6 септември 2018 година упрекнат е в присъединяване на организиран престъпна група за персонално обогатяване и пране на пари. На 7 май 2019 година съдът постановява той да бъде арестуван под стража по второ обвиняване за присъединяване в организирана престъпна група за приемане на финансови облаги посредством нелегално въздействие върху бизнеса на публични организации, както и приемането с подправени документи на средства от еврофондове. На 1 февруари 2021 година задържането под стража на Стайков е сменено с домакински арест.

Европейския съд по правата на индивида прецизира, че в тази ситуация не са спазени два текста от конвенцията - за възбрана на изтезанията и за правото на независимост и сигурност по реда, очакван от закона. 

Междувременно, подсъдимият Миню Стайков се е кандидатирал за народен представител и е част от листата на партия " Бригада ", основана през октомври 2020 година За да може да води предизборна акция, Стайков ще изиска по-лека мярка. В момента той е под домакински арест. За депутати са се кандидатирали също Маринела и Ветко Арабаджиеви по линия на придвижване " Заедно за смяната. " Това стана ясно по време на съвещанието на съда през днешния ден по ограниченията за неотклонение на фамилията предприемачи. Двамата бяха задържани през 2019 година по обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група, пране на пари и укриване на налози.

Арабаджиеви обявиха, че са избрали придвижване " Заедно за смяната " с претекст, че имат идентични политически възгледи. В него взе участие и някогашният притежател на ЦСКА и " Кремиковци " Александър Томов. Въпреки декларираните планове от страна на Арабаджиеви за политическа кариера съдът не промени ограниченията им за неотклонение като постанови, че рискът от осъществяване на закононарушение не е намалял. Намаляла е вероятността да се укрият още веднъж, считат обаче магистратите. 

Интересът на представителите на едрия бизнес у нас, които са с повдигнати обвинявания се изяснява най-много със законовата отбрана, която получават. Те се употребяват с имунитет най-малко по време на предизборната акция, което значи, че до момента в който тя трае не могат да бъдат задържани или да им се повдигат нови обвинявания с някои изключения. Делата против тях обаче не се приключват. Ако съумеят да влязат в Народното събрание, процесите би трябвало да бъдат спрени, след което могат да бъдат рестартирани единствено в случай че прокуратурата изиска и получи събаряне на имунитета им.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР