Бизнесменът Кирил Домусчиев, който от миналата година е собственик на

...
Бизнесменът Кирил Домусчиев, който от миналата година е собственик на
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев и ДПС избягаха от темата лотарии


Бизнесменът Кирил Домусчиев, който от предходната година е притежател на Нова телевизия, изрично отхвърли да разяснява обществено в петък свадите в хазартния отрасъл. По-късно, това стори и интензивният по тематиката в предишни парламенти народен представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

Кирил Домусчиев: Да прекратим тематиката

Като ротационен ръководител на Асоциацията на организациите на българските работодатели от името на КРИБ, която оглавява, Домусчиев взе присъединяване в едночасова конференция за целите на бизнеса през 2020 година Той приказва по всевъзможни тематики, само че не сподели и дума за лотариите.
"Нямаме обща позиция и няма да разясняваме тази тематика ", отговори предприемачът на журналистически въпрос.
След него включване по въпроса направи изпълнителният ръководител на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев, който разви тезата какъв брой рентабилен бизнес е
хазартът за българската стопанска система. "Хазартът е една от промишленостите, които съумяват да привлекат непознато джидипи (от англ. Брутният вътрешен продукт, б. р.) в дадена страна. Това не е нищо укоримо. Бедни страни като България би трябвало да притеглят непознато джидипи на българска територия. Ето, Свиленград става като Лас Вегас ", разпростря се Радев. В същото време свадите, които се вихрят обществено през последния месец, се отнасят до търкането на лотарийни талони най-много от българските жители и не е известно по какъв начин тъкмо притеглят "чуждо джидипи ".
Изказването на Радев бе последвано от коментар на ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, който стартира да изяснява, че "не е добре, когато се внушава на хората, че могат да завоюват без труд - търкаме билетче, ставаме богати, без да учим, без да работим. Тоест, не е добра една такава нападателната реклама за възрастни, за деца... ".
В този миг Домусчиев прекъсна изявлението на Велев с думите: "Тази тематика да я прекратим, господин Велев. Няма да излезем с единна позиция по нея ".
Нова телевизия, понастоящем благосъстоятелност на Кирил Домусчиев и брат му Георги, има контракт с
лотариите на предприемача Васил Божков, с цел да популяризира лесното замогване от търкането на талончета. Преди години съгласно медийни изявления финансирането е възлизало за към 20-25 млн. лева годишно. В изявление за радио Свободна Европа преди дни Божков призна, че за известно време е отдръпнал рекламата, само че след това я е върнал.
Името на Домусчиев бе забъркано в лотарийния скандал и поради изявления на съперниците на Божков в
хазарта братя Найденови, който обявиха пред няколко малките екрани, че Васил Божков е заплашвал тях и Кирил Домусчиев с ликвидиране. Впоследствие, Домусчиев отхвърли изказванието, като съобщи, че то не е правилно и в никакъв случай не е получавал такава опасност.
Същевременно, при предходния опит на водача на НФСБ Валери Законов да ограничи продаването на лотарийни билети и рекламата на
хазарт през 2018 година Кирил Домусчиев бе измежду най-отявлените критици на мярката. Тогава той ги разгласи за "популизъм " и "законодателен волунтаризъм ".
"Компаниите, които провеждат лотарийните игри, са едни от най-крупните данъкоплатци в страната и ограничението на тяхната активност ще докара до съществени загуби за държавния бюджет, а оттова и за обществото, които се мерят в десетки и стотици милиони годишно ", твърдеше тогава КРИБ в отбрана на
лотариите. Две години по-късно се оказа, че загуби за държавния бюджет по този начин или другояче са настъпили, тъй като лотариите не са плащали наложителните по закон държавни такси от 15 на 100 върху залозите, а доста по-ниска сума.

Движение за права и свободи няма да взе участие в дебата

От тематиката "лотарии " ще се дистанцира и Движение за права и свободи, стана ясно от изявление на депутата от придвижването Йордан Цонев в предаването "Лице в лице " по бТВ. Той не взе участие в съвещанието на бюджетната комисия в четвъртък, която утвърди на първо четене законопроекта на Валери Симеонов за въвеждане на държавен монопол за лотарийните игри. Въпреки това Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия гласоподаваха "въздържал се ". "По отношение на тематиката за
хазарта - Движение за права и свободи не желае да взе участие в този спор, тъй като той не е най-важният сега за българското общество ", сподели Цонев, и изброи, че придвижването е съсредоточено върху други тематики като водната рецесия в Перник, мръсния въздух в София и проблемите в опазването на здравето./www.mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР