Бизнесменът и председател на най-голямата работодателска организация в България КРИБ

...
Бизнесменът и председател на най-голямата работодателска организация в България КРИБ
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев навръх рождения си ден: За бизнеса, войната с тарикатите в енергетиката и хейтърството

Бизнесменът и ръководител на най-голямата работодателска организация в България КРИБ Кирил Домусчиев даде особено изявление пред БЛИЦ по най-горещите тематики в страната. На връх 49-ия му рожден ден Кирил Домусчиев приказва за проблемите на бизнеса, далаверите в енергетиката, ограниченията против корупцията, топящото се население, хейтърството и омразата.

Ето какво сподели Кирил Домусчиев:

-Г-н Домусчиев, ще бъдат ли прекъснати договорите с централите Топлоелектрическа централа "Марица-Изток " 1 и 3 и остава ли готовността на бизнеса за митинги при положение, че държавното управление не реагира?

-Има решение на дирекция "Конкурентоспособност " на Европейската комисия, че се касае за непозволена държавна помощ към тези централи. Отделно има избрана формула от Европейска комисия, по която би трябвало да бъдат изчислени надвзетите доходи на всяка една от тези централи или да им бъде доплатено, в случай че не е затрупан размера на инвестицията им. Това нещо е изчислено от външни специалисти от Министерство на финансите, което е отрасловото министерство по въпроси касаещи непозволената държавна помощ. Доколкото имам информация има пуснати писма до двете централи. При едната от тях те имат да връщат пари на България и всичко е изплатено. При другата централа става дума за някакви скромни средства от порядъка на 50 до 100 милиона лв., които ние би трябвало да платим, с цел да се прекратят договорите. Нормално е тези две централи, които всеки ден вършат големи облаги на гърба на българския бизнес и семейства да протакат и да не одобряват предлагането на държавното управление за едно предоговаряне и повреждане на договорите. Нормално е също по този начин, когато някой ти заплаща нещо надпазарно ти да се опитваш да прокаташ във времето. Бизнесът, обаче не може да търпи повече това нещо и при всички положения, както сътрудниците оповестиха, ние сме в код "Оранжево " за митинги против американските централи и всички други централи, които се пробват по непазарен метод да изкарват пари и да крадат пари от бизнеса и от популацията.

- Защо страната позволява поради договорите с двете централи всяко едно домакинство да заплаща приблизително по 161 лв. на притежателите им?

- Това е едно завещание още от времето на държавното управление на Костов, минало през потребни за двете централи анекси по времето на Румен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 година в Бургас. В интервала 1979–1984... към профила и в последна сметка се стига до сложни за повреждане от страна на всяко едно българско държавно управление контракти. Добрата вест е, че Еврокомисията още веднъж ни избавя и дава опция да се отървем от тази голяма спекулация. Надявам се, че виновните хора в българското държавно управление ще си свършат колкото може по-скоро работата и ще ускорят този развой.

- Докъде ще стигне борбата Ви против далаверите в енергетиката, откакто тези дни виждаме заявки към КЕВР от голям брой централи, включително и от Топлоелектрическа централа "Варна " за увеличение цената на тока от 1 юли т.г.?

- Тази борба няма да свърши скоро, защото в нашата енергетика няма никакво предпочитание за промени. Точно противоположното - апетитите да се краде и да се вършат схеми и далавери са непрекъснати. Тъкмо затворим един проблем и се появяват три нови, както ламята от приказките - когато й отрязваш една глава, излизат още 3. Не съм оптимист по кое време тази борба ще завърши, тъй като даже да я спечелим ние сме във война с енергийната мафия и ни предстоят още доста борби. Относно заявките до КЕВР за увеличение на цената на тока, то те са още една илюстрация на думите ми. Виждате, че централи подават заявки, в това число и Топлоелектрическа централа "Варна " и Топлоелектрическа централа "Бобов дол " за цени, които са 2-3 пъти по-високи от тези на борсата. Въпросните централи желаят тези пари да бъдат плащани от българските жители и от българската стопанска система. За страдание ние не продаваме на преференциални цени нашите артикули и услуги, а българското население не получава преференциални заплати без да работи, с цел да плащаме на тези хора преференциални цени. Куците им схеми не би трябвало да се случат. Надявам се, че КЕВР ще отстоява почтена позиция и ще спре всевъзможни апетити за увеличение на цените. Ако това не се случи отново отиваме на митинги! Не чакам българските жители да стоят и мълчат, когато им усилят сметките за тока. Същото се отнася за "Марица-Изток " където синдикатите желаят увеличение с 15% на цената на въглищата. В нито едно държавно дружество ние не видяхме да се случват някакви промени. Точно назад - усилват се злоупотребите, надлежно и разноските им. Това води до увеличение на възнагражденията и разноските за обществени привилегии без никаква оптимизация в производството и себестойността. Крайно време е министърката на енергетиката Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967... към профила да вземе нещата в собствен ръце и да предприеме промени и ограничения, тъй като за момента единствено се приказва. Няма такава цена на въглищата, за каквато претендират синдикатите на "Мини Марица " на никое място в Европа! И още веднъж стартират да ни плашат с митинги! Няма по какъв начин да приемем такова държание за обикновено и всички ние би трябвало да продължим да се борим с тези аномалии.

- Докато беше народен представител, Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и... към профила водеше борба против ВЕИ-тата, беше подал сигнал до отрасловата парламентарна комисия и против "Икономедиа ". Защо в този момент спря да е деен по тази тематика, макар че като вицепремиер разполага с повече власт?

- Не мога да разясня, защото нямам визия какви са му целите. Явно борбата против схемите в енергетиката може би не е от целите на вицепремиера.

- Какви са потребните ходове на българската стопанска система, която сега е в напредък?

- Българската стопанска система би трябвало да продължи да влага, тъй като този напредък би трябвало да продължи и през идващите години. Инвестициите би трябвало да продължат, тъй като даже и във времена на рецесия, когато си вложил вярно, ти оцеляваш. Инвестициите са едно от най-важните неща, което българският бизнес би трябвало да осъществя. Другото нещо, е че би трябвало да работим с нашите фрагменти, с цел да подвигаме тяхната подготовка и продуктивност. Това е от значително значение, тъй като към момента България е на едно от последните места в Европейски Съюз във връзка с продуктивност на труда.

- Каква е рецептата за привличане на повече непознати вложения в България?

- Рецепта няма. Трябва да се осъществят всички промени, за които ни се приказва и да се сътвори такава среда, в която всеки един вложител, български или непознат, би се чувствал удобно и несъмнено. Не можеш да бъдеш сигурен, когато не знаеш по кое време може да се появи някой нов хитрец с някаква нова измислена мощ и да изиска да му плащаш електрическата енергия на преференциална цена и ти да си в една взаимозависимост, и да не можеш да си прогнозираш себестойността за години напред!

- Изчезна ли българското усърдие, че се постанова да внасяме служащи от чужбина?

- Мисля, че тук не става въпрос единствено за усърдие. Проблемът е по-скоро, че българинът изчезва! Факт е, че популацията ни отива под 7 милиона, а вероятностите е до 20 години то да се стопи до 5 милиона. Това приказва ясно, че може да страда българската стопанска система и страна! За това са нужни ограничения, по този начин както вършат и на Запад, когато популацията понижава, а стопанската система пораства и има потребност от квалифицирана работна ръка и се прибягва до внасяне на работна ръка от чужбина. Радостното е, че има сериозна българска диаспора в Украйна и Молдова. Това дава опция в България да влизат предпочитано служащи от двете страни. Но и това няма да е задоволително. В България, в случай че не се оправи въпроса с раждаемостта и бягството на български фрагменти в чужбина, няма по какъв начин да минем без импорт на непознати служащи от целия свят, за да захраним нашата стопанска система и мощности. Българският бизнес влага, само че той има потребност от експерти!

- Как ще се изкорени нездравословният табиет на "вечното неодобрение "?

- Нямам визия! Хейтърите и мрънкачите са доста, а държанието им стартира да се трансформира в народен спорт! Нямам никаква концепция по какъв начин това нещо може да се промени.

- Защо триумфите пораждат ненавист в България?

- Това още веднъж е национална линия! Голяма част от българите не обичат съумелите хора и това е още веднъж нещо, което не виждам по какъв начин можем да променим. Факт е, че доста съумели хора в нашата страна се крият и не се демонстрират, с цел да не станат жертва на ненавист и проблеми.

- Тежат ли Ви омразата и злобарите?

- На мен персонално не! Старая се да заставам над тези неща!

- Защо част от българските политици не се вслушват в бизнеса?

- Егото им е огромно! Мислят си, че схващат повече от хората, които основават брутния вътрешен артикул, дават заплати и обезпечават работни места, заплащат налози и осигуровки и в последна сметка заплащат и техните заплати. Хубавото е, че има и политици, които се вслушват в бизнеса. Затова ние се принуждаваме да се обръщаме към тези хора, които се вслушват в нашето мнение. От друга страна те стават жертва на ненавист и офанзиви, защото доста други от така наречен политици не почитат хора, които са уважавани от бизнеса и промишлеността.

- Адекватно ли се бори страната против корупцията?

- Аз считам, че с последните промени, които се направиха в законите и основаването на единния антикорупционен орган - Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), нейния ръководител Пламен Георгиев и екипа, който той сътвори, борбата с корупцията ще бъде много по-успешна. Действията на КПКОНПИ и са спецпрокуратурата са обнадеждаващи! Пожелавам им триумф! Дано да не разочароват публичните упования.

- Днес навършвате 48-години. Кое е най-ценното Ви позвъняване?

- Трудно мога да дефинира кое е най-ценното позвъняване. Естествено преди всичко са позвъняванията от околните - майка, татко, брат и доста, доста другари!

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР