Бизнесмен от американския щат Мериленд е платил на бивш треньор

...
Бизнесмен от американския щат Мериленд е платил на бивш треньор
Коментари Харесай

Бизнесмен платил $1.5 млн. подкуп на треньор в Харвард

Бизнесмен от американския щат Мериленд е платил на някогашен треньор по фехтовка от Харвардския университет минимум 1.5 млн. $ рушвет, в това число средства за кола и къща в покрайнините, с цел да уреди приема на синовете му в образователното заведение от Бръшляновата лига.

Случаят беше осветен откакто Джи „ Джак “ Жао и Питър Бранд са били задържани през вчерашния ден по разпореждане на прокуратурата в окръг Масачузетс, заяви CNN.

61-годишният Жао от град Потомак е основен изпълнителен шеф на доставчика на телекомуникационни услуги iTalk Global Communications. Бранд е бил треньор по фехтовка за мъже и дами в Харвард от 1999-а до предходната година, когато е бил уволнен след следствие, стартирано след репортажи на изданието The Boston Globe за съмнително скъпа продажба на къща, която е осъществил. Адвокат Дъглас Брукс съобщи, че клиентът му „ не е направил нищо неприятно “. Самият Бранд съобщи същото след уволнението му.

„ Днешните арести демонстрират по какъв начин проектът на Питър Банд и Джи Жао за заобикаляне на процеса на банкет в колежа в последна сметка се е отразил и на двамата. Сега те са упрекнати в замяна на над 1.5 млн. $ рушвет за лична персонална полза “, сподели в документално изказване Джоузеф Бонаволонта, началник на отдела на ФБР в Бостън.

Неотдавна стана ясно и за различен корупционен скандал, при който съветник, обвързван с приема в образователни заведения, е приел скица да вкарва деца в топ университети в Съединени американски щати с подправени резултати от проби, написа „ Асошиейтид прес “.

В отбрана на синовете на Джак Жао юристът на подсъдимия предприемач, Бил Уанйреб, съобщи, че те са били университетски звезди и интернационалните състезатели по фехтовка, само че са били позволени в Харвард поради личните си заслуги. „ Г-н Жао изрично отхвърля тези обвинявания и мощно ще ги оспорва в съда “, сподели той.

Бранд се изправи пред съда в Бостън за чуване посредством видеоконферентна връзка поради пандемията от новия ковид. Съдията му разреши да бъде освободен и му подреди да заплати 100 хиляди $ гаранция.

Как е работила схемата?

Треньорите в колежа на вземат решение кой да бъде признат в университета, само че техните рекомендации, отправени към приемната работа, оказват мощно въздействие.

Според жалбата Жао е направил поредност от заплащания на обща стойност 1.5 млн. $ в подмяна на това Бранд да вербува двамата му синове в тима по фехтовка, което улеснява приемането им в Харвард.

През 2013 година Жао прави подаяние от 1 млн. $ за благотворителна организация за фехтовка, ръководена от заговорник по делото. По-големият му наследник е признат в Харвард на идната година, откакто към този момент е нает към тима по фехтовка. За по-малкото си дете Жао прави поредност заплащания към Бранд, в това число за колата му, за образованието на сина на Бранд, за ипотеката на къщата му в Нийдъм, щата Масачузетс.

Въпроси за връзките сред Бранд и Жао се породиха още предходната година, когато The Boston Globe заяви, че Бранд е получил близо 1 млн. $ през 2016 година за къща с три спални, която тогава е била оценена на 549 300 $. Жао в никакъв случай не е живял в този дом и го е продал на огромна загуба 17 месеца по-късно. Бизнесменът разяснява, че е дал дома като услуга на Бранд и отхвърли това да има общо с влизането на синовете му в влиятелния университет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР