Бизнесмен и хотелиер с възбрана от КПКОНПИ е собственик на

...
Бизнесмен и хотелиер с възбрана от КПКОНПИ е собственик на
Коментари Харесай

Само във Фрог: Спорна сграда в Тюленово се строи върху възбранен от КПКОНПИ имот

Бизнесмен и хотелиер с забрана от КПКОНПИ е притежател на терена, върху който се строи противоречива постройка в крайморското с. Тюленово. Това сподели инспекция на FrogNews в обществените регистри, след тревожни сигнали в обществените мрежи за следващ градеж в предпазена зона.
Според обясненията на РИОСВ-Варна и община Шабла, парцелът не попада в никоя от предпазените зони в Тюленово и всичко е законно. Но пък никой не загатна, че на притежателя на земята е наложена забрана от КПКОНПИ декември предходната година. В партидата на парцела е записан и номера на гражданското дело, което е съображение за запора.

От началото на седмицата в обществените мрежи циркулира информация за противозаконен градеж край село Тюленово, известно с красивата си скалиста околност намираща се край брега на морето до Шабла. Природното кътче е към момента от малко малко непокътнато от застроявания и притегля феновете на естествните плажове и морски пейзаж, както и по рискови запалянковци. Изведнъж се оказва, че мистериозно тъкмо там към този момент стърчи недодялан градеж на незавършена триетажна постройка.

Ето какво написа с отвращение Валентин Атин, който демонстрира и фотоси с постройката:

" Случи се…Бетонната мафия захапа едно от последните девствени и приказно красиви кътчета от българското черноморие. Тюленово – дом и леговище на Неординарните хора и на Свободния дух – каякари, дайвъри, скални катерачи, риболовци, орнитолози, създатели, актьори, влюбени, съзерцатели, мечтатели...

Място където снобите наподобяват несвоевременно и гротескно.

Няма подозрение че всичко е „ законно”, нищо че местността влиза в минимум две предпазени зони. Цирея първопроходец е даже на три етажа, невидимо от този ракурс. Видно е по какъв начин се „ вписва” в девствения пейзаж…Вижда се и мащаба на хищничеството-цялата неповторима козирка директно над брега е осеяна с маркери на следващия предстоящ Град на греха…

Не пропагандирам сиромахомилство, да са живи и здрави „ инвеститорите”. Битката с тях е неравна и с предупреден край. Какво ни остава, с изключение на да имаме вяра във Възмездие свише, въоръжени единствено със словото …

PS. Моля в случай че някой има концепция за проверяваща публицистика или инстанция да даде публичност. Опитах на локална почва само че от ехидните им усмивки разбирам че се жалвам на касапина... "



Според екоактивисти парцелът попада в предпазената зона за птиците на резервата към Шабленското езеро и настояват, както и отвън застроителните граници на село Тюленово. На място няма и осведомителна табела за това кой е вложителят и изпълнителя на обекта. Проверката на ФрогНюз удостовери, че парцелът е частна благосъстоятелност, само че пък институциите са безапелационни - нередности няма.

Собственик на поземления парцел с повърхност 5 526 кв.м. и лицето Радослав Руменов Русев.

Кадастралната карта демонстрира, че по-голямата част от терена влиза в предпазена зона, само че има и част от имота, кято е отвън нея. Това демонстрира, че изказванието на инститцуиите, че постройката е на ръба на предпазената зона, евентуално е по този начин.

Справка в комерсиалния указател обаче демонстрира, че Радослав Русев е притежател и на хотел “Тюленово”, намиращ се в непосредствена непосредственост до скалния мост и до противоречивия градеж. Но тук забавното идва от обстоятелството, че върху имота има забрана от КПКОНПИ от 11 декември 2019 година Зарди какво е възбраната не е ясво, само че евентуално това е обяснението, за какво градежът на постройката в имота не кипи с цялостна мощ.

.
Сника: Кадастъ. Поземленият парцел, в който е границата на предпазената зона и прилежащият му хотел " Тюленово "

.
Снимка: Справка от Имотен указател, за собсвеника на крайморския имота

Публикции в разнообразни медии свързаха името на притежателят на постройката с това на основния проектант на Шабла - Татяна Нейкова. Твърди се, че той е неин наследник. Какви са взаимоотношенията на Нейкова с Русев никой не разяснява. Възможно е притежател на постройката в парцела да е различнио лице от притежателя на земята. Каква е връзката сред забърканите в проблема, следва да разберем. Неписано предписание е, че колкото повече институциите мълчат, толкоз повече медиите изострят интереса си, тъй като практиката демонстрира, че в такива случаи постоянно има нещо неправилно.

“Строежът е в село Тюленово е в застроителните граници в урегулиран аграрен парцел, предопределен за строителство отвън предпазените зони - и за хабитатите, и за птиците. Като този терен има още към 25 сходни наоколо до морето. На мястото се строи жилищна постройка със застроена повърхност до 90 кв.м. Разрешителното е изцяло законно и е в съгласие с РИОСВ-Варна”, отговори на запитването ни кметът на община Шабла Мариян Жечев.

Потърсихме и позицията на екоинспекцията. Ето какво ни обясниха от там:

“Във връзка със питане от медии, по отношение на новострояща се постройка, на 5 февруари е осъществена инспекция на терен от чиновници на РИОСВ-Варна. Констатира се, че на към 50 м западно от бреговия склон и на към 200 м северно от хотел „ Тюленово “ има новострояща се постройка на стадий недодялан градеж. След информация в кадастралната карта и наличната в РИОСВ-Варна осведомителна система за екологичната мрежа „ НАТУРА 2000 “ се откри, че постройката не попада в предпазени зони по смисъла на Закона за биологичното многообразие. Територията на постройката попада в регулационния проект на с. Тюленово, общ. Шабла. За капиталовото желание за създаване на жилищна постройка от РИОСВ-Варна има издадено мнение според условията на Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка за съвместимостта на проекти, стратегии, планове и капиталови оферти с предмета и задачите на запазване на предпазените зони през юни месец 2013 г.”.

Както излиза наяве, макар отхвърли на институциите да ни отговорят кой е притежател на парцела или постройката, в обществените регистри има данни, които институциите за следващ път се пробват да скрият. Дали ще я потвърдят или опровергаят следва да разберем.

Екип Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР