Бизнесът започна да се отваря към бежанците, но държавата не

...
Бизнесът започна да се отваря към бежанците, но държавата не
Коментари Харесай

Бизнесът се отваря към бежанците

Бизнесът стартира да се отваря към бежанците, само че страната не прави оценка капацитета им на пазара на труда, демонстрира опитът на няколко неправителствени организации, които работят с уязвими групи. Когато стопанската система има потребност от 200 хиляди служащи и чиновници трудовото и общественото законодателство, би трябвало незабавно да отговори на тези потребности - е заключението на специалистите от " Каритас София " и Тръст за обществени други възможности.

Трудно може да се откри по-щастлив чиновник от Алиреза Бейги. Той е от Иран и самичък не има вяра в шанса си да откри работа, която по този начин да пасва на опциите му.

" Това не е единствено кино, а същински културен център. И аз работя тук като механически оператор. Моите отговорности стартират от идването на филмите, през подготовката му и самата прожекция ", споделя той.

В Иран Али е бил преподавател, само че е работил и в културен център като този. Затова е толкоз сюрпризиран, че му предложили сходна работа.

" Страхотно е, тъй като тук би трябвало да се знае всичко за киното, за филмите, за техните категории. Затова толкоз си обичам работата ", споделя той.

Работодателите на Али също са безпределно удовлетворени, че имат толкоз безрезервен чиновник. И не са единствените.

" Напоследък българската работна ръка е по-изчерпана по този начин да го кажа и обърнахме взор към бежанските центрове. От тях имаме много сполучливи опити ", споделя Стефан Христов от отдел " Човешки запаси " във верига заведения за хранене.

Липсата на работна ръка ги принудила да търсят способи и да вкарат по-гъвкаво работно време, безвъзмезден заслон или други тласъци за многодетни или самотни майки. Но това несъмнено им коства доста старания и купища административни спънки.

" Това по институциите се чака много дълго време за документите, за достигането на назначението на хора при нас ", споделя Христов.

Но административната тежест отхвърля множеството работодатели. Промени в трудовия кодекс и общественото подкрепяне биха облекчили доста този развой. Но от години няма резултат в тази посока.

" Постоянно водим разговор по този начин с Министерството на обществената политика, с Агенция по заетостта, т.е. търсим разнообразни подходи за това по какъв начин да се случва по-добре ", споделя Владислав Дамянов - отдел " Миграция и интеграция ", " Каритас-София ".

Програмата " Солидарност " дава вяра, че страната осъзнава капацитета на бежанците на трудовия пазар. Но тя е ориентирана единствено към тези от Украйна.

" Хората, без значение дали те са бежанци, мигранти, дали са хора, които живеят в маргинализирани общности в България да прогледнем и да забележим какъв е техният капацитет ", споделя Дамянов.

Вярно е, че за голяма част от бежанския поток страната ни е директна. Но с избрани политики, това може да се промени в интерес на бизнеса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР