След повече от денонощие пътуване 15 деца от Украйна на

...
След повече от денонощие пътуване 15 деца от Украйна на
Коментари Харесай

В търсене на убежище: Автобусът с украински деца без родители пристигна в Балчик

След повече от денонощие пътешестване 15 деца от Украйна на възраст от 10 до 15 години дойдоха тази заран в Балчик. Те са спортисти по класическа битка, евакуирани през март в Киев. Децата са съпроводени единствено от треньора им и неговата брачна половинка. В момента те са признати в един от хотелите в Балчик, макар че програмата за настаняване на украинските бежанци завърши преди два дни.

Децата и техните придружители дойдоха малко след 9:00 часа. Те са доста изтощени и уплашени от войната, от която бягат и от дългото пътешестване дотук. Дълго време ще им належащо, с цел да се възвръщат от претърпяното.

" Имаме две деца, на които майките им водят война, има осиновени деца, има и такива, на които бащите им починаха, също така те са деца спортисти, доста надарени. Ето – майка му е фронта, за жалост към този момент го няма таткото – воин на момичето, умря след раняване. Искаме да оформим отбрана за децата и да останем тук, в случай че е допустимо, до момента в който за децата стане безвредно да се върнем у дома ", изясни Людмила Бернадска - компаньон.

" В последно време бомбардират, стопират тока, водата, интернета. Почти е невероятно да се живее, всеки ден има паника, гърмежи. Сега не отивам на учебно заведение, учим отдалечено. Най-близкото бомбоубежище е в метрото, на 5 минути е, само че когато има паника, не ти се излиза от у дома. По-добре е да се скриеш в банята, само че въпреки всичко е ужасно ", описа едно от децата Захар Максимин.

В този сложен миг ръка им подава Александра Джаферова - шефът на един от хотелите в Балчик. Тя също е обезпокоена, че програмата е изтекла и няма право да настанява бежанци, а в хотела има и други, пристигнали у нас още през март. Водила е диалог с Кризисния щаб в София, откъдето са ѝ обяснили, че към момента нямат указания какво би трябвало да се случи.

" Да, настаняваме ги, за нас това не е избор. Ние сме безусловно задължени да го създадем. Към момента няма никакво конкретизиране, нямаме лист с бази, нямаме никаква информация, не. Опитахме се да ги върнем назад, колкото и грозно да звучи, защото разбрахме, че нямаме право да ги настаним. Но те ни дадоха отговор, че за тях няма път обратно и няма къде да отидат ", сподели Александра Джаферова, хотелиер от Балчик.

Преди час от Кризисния щаб в София са декларирали, че през днешния ден Министерският съвет ще вземе решение дали децата ще останат в Балчик или ще бъдат настанени в държавна база в село Рибарица.

Репортер: Силвия Русенова


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР