Бизнесът вече няма никакъв резерв. Държавата моментално да започне да

...
Бизнесът вече няма никакъв резерв. Държавата моментално да започне да
Коментари Харесай

Рая Попова: Бизнесът вече няма резерви, очаква се лавина от фалити

Бизнесът към този момент няма никакъв запас. Държавата мигновено да стартира да изплаща плануваните помощи, плюс по европейски планове да се генерират в допълнение средства, с цел да се подкрепят движещи за стопанската система браншове при следващото затваряне – за това моли в изявление за БНР Рая Попова, ръководител на Българската ритейл асоциация.
 Снимка: БГНЕС

Трето затваряне на бизнеса за една година значи, че тр ета сбирка не може да бъде осъществена и загубите от този факт са големи , изясни тя. Колекциите се възнамеряват и декларират месеци по-рано, а в началото на всеки сезон доставената стока стартира да се осъществя и към средата на сезона стартира разпродажбата, т.е. търговецът разполага с не повече от два месеца, с цел да я продаде, уточни Рая Попова. По думите й след няколко сезона една сбирка е към този момент освен морално остаряла, само че и физически остаряла, с цел да бъде продадена даже на безценица .

Държавата не опрости, нито отсрочи дължимите към нея налози, такси, осигуровки, даже такса боклук, в случай, че затворените обекти са в справедлива неспособност да генерират боклуци, посочи тя.

Пълен локдаун, какъвто беше първоначално, като се изключи че ще разреши да намалеят случаите, в последна сметка ще сложи на равна нога и всички участници в икономическата система “, счита Рая Попова. При сегашните „ половинчати ограничения “ съгласно нея се получава нелоялна конкуренция и има привилегировани.

При първия локдаун банкрутите са били към 15%, в този момент се чака лавина от банкрути , посочи Попова.

„ Няма прогнозируемост. Ние не знаем в последна сметка търсим ли хора или освобождаваме хора “, разяснява тя.

Относно подпомагащите ограничения на страната Попова посочи, че „ хаосът в системата е значителен “, а бизнесът среща усложнения с връщането на документи „ по най-безумни аргументи “ , да вземем за пример непоставено тикче.

„ Документи за помощи са подадени от наши сътрудници още ноември. В края на януари едвам стартират да се изплащат някакви компенсации “, описа Рая Попова.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 

 Заведенията още веднъж затварят Снимка: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР