Бизнесът в еврозоната се представя много по-лошо от очакваното през

...
Бизнесът в еврозоната се представя много по-лошо от очакваното през
Коментари Харесай

Бизнесът в еврозоната най-слаб от 6 г. насам

Бизнесът в еврозоната се показва доста по-лошо от предстоящото през този месец на фона на най-бързото закъснение на заводската интензивност от близо шест години насам, ударена от забележителен спад в търсенето.

И въпреки че отрицателната наклонност в индустрията е доста обезщетена от постоянен, само че въпреки всичко релативно слаб, напредък в преобладаващия бранш на услугите, данните приказват за мудно първо тримесечие на годината, оповестява Ройтерс.

Те поддържат и смяната в курса на Европейската централна банка (ЕЦБ) по-рано този месец, която отсрочи идващото си увеличение на лихвените проценти за не по-рано от 2020 година и разгласи нова стратегия за евтини заеми в опит да съживи стопанската система.

Общият показател на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit демонстрира на първо четене спад до 51,3 пункта през март по отношение на окончателните 51,9 пункта за февруари. Това е доста под прогнозите на Ройтерс за леко ускоряване до 52 пункта.

"Промишлеността явно е главният източник на уязвимост и паника сега. Негативната наклонност в индустрията набира инерция и ще служи като увеличаваща се тежест за стопанската система през второто тримесечие ", показва основният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Въпросът обаче е доколко секторът на услугите ще успее да компенсира отслабването. Според Уилямсън той сигурно дава подтик на стопанската система през първото тримесечие, само че остава на едно от най-ниските си равнища на напредък от 2016 година насам и все още няма доста окуражаващи признаци за смяна в близко бъдеще.

Експертът добави, че данните от PMI показателите демонстрират, че растежът на брутния вътрешен артикул през първото тримесечие в еврозоната ще е 0,2%. Това също е под прогнозите на Ройтерс от предходната седмица за ускоряване от 0,3%.

Индексът на мениджърите по поръчките в индустрията потъна до 47,6 пункта през март от 49,3 пункта месец по-рано. Това е и най-ниското му четене от април 2013 година насам и доста под прага от 50 пункта, който разделя повишаването от свиването.

Индикаторът, измерващ производството, също означи спад до 47,7 пункта - шестгодишно дъно по отношение на 49,4 пункта предходния месец.

В същото време показателят на новите поръчки отслабва до 44,5 пункта от 46,3 пункта - равнище, невиждано от края на 2012 година насам.

В сходство с прогнозите са данните за показателя в бранша на услугите, който доближава 52,7 пункта през март от 52,8 пункта месец по-рано.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР