Бизнесът с вятърна енергия в Европа би трябвало да е

...
Бизнесът с вятърна енергия в Европа би трябвало да е
Коментари Харесай

Европейската вятърна индустрия се спъва, когато е най-необходима

Бизнесът с вятърна сила в Европа би трябвало да е преуспяващ, изключително в днешната обстановка. Държавите на Стария континент от дълго време предизвикват офшорните вятърни планове, като напъните им в тази посока се форсираха след нашествието на Русия в Украйна и прекъсването на съветските газови доставки.

Но европейските производители на вятърни турбини - „ перлата в короната “ на промишлеността за зелена сила в района и източник на индустриален опит - регистрират загуби и редуцират служащи, написа The New York Times.

Техните проблеми произтичат частично от продължаващите спирания по веригата за доставки и конкуренцията от страна на китайските производители, като в последна сметка има заплаха да сложат кол в колелата на упоритостите на Европа - и даже на света, за бързо създаване на енергийни източници без излъчвания.

Този месец основаната в Мадрид Siemens Gamesa Renewable Energy, която е водещ производител на офшорни вятърни турбини, регистрира годишна загуба от 940 млн. евро. Компанията разгласи стратегия за понижаване на разноските, която евентуално ще докара до загуба на 2900 работни места, или близо 11% от общата й работна мощ.

Vestas Wind Systems - най-големият производител на турбини в света, неотдавна регистрира загуба от 147 млн. евро за третото тримесечие на годината.

General Electric, която също е измежду водещите производители на вятърни турбини в Съединените щати и Европа, също изпитва усложнения в бизнеса си с чиста сила. Компанията съобщи предишния месец, че нейното звено за възобновима сила евентуално ще запише загуби от 2 милиарда $ тази година.

Индустрията към момента страда от редица проблеми, в това число възходящите разноски за материали и доставки, както и от логистични спънки, останали нерешени още от пандемията.

В резултат на това турбините, контрактувани за доставка авансово, през днешния ден към този момент са доста по-скъпи за произвеждане и могат да доведат до големи загуби за производителите.

Всеки път, когато продадем турбина, губим 8% от цената си “, съобщи основният изпълнителен шеф на Vestas Хенрик Андерсен.

В същото време конкуренцията за основаване на по-големи и по-мощни турбини значи, че производителите харчат стотици милиони долари за създаването на нови модели, само че не продават задоволително машини, с цел да възстановят разноските.

Освен това, китайските производители на турбини, които години наред обслужваха главно вътрешния си пазар, стартират все по-активно да продават своите машини в чужбина, засилвайки конкуренцията на пазара.

Някои западни производители се опасяват от повтаряне на горчивия опит със слънчевите панели - технология, създадена за първи път на Запад, само че в този момент доминирана значително от Китай и други азиатски производители.

Въпреки че китайските производители към този момент имат непретенциозно наличие на пазарите отвън родната си страна, множеството анализатори са на мнение, че те са съумели да употребяват огромните размери от продажби в Китай, с цел да усъвършенстват индустриалните си умения и да обучат огромна работна мощ, която може да доставя турбини на цени много под тези, предлагани от западните им съперници.

Сега Европа е изправена пред действителната опция енергийният й преход да бъде сбъднат от Китай “, предизвести Siemens Gamesa в скорошен документ с молба за поддръжка от европейските държавни управления.

Китайските компании към този момент създават 70% от съставените елементи, които се употребяват за произвеждане на вятърните турбини от западните компании. Хенрик Андерсен от Vestas приписва огромна част от неволите на промишлеността на съперниците, които продават машини на ниски цени, с цел да завоюват поръчки.

Главният изпълнителен шеф на Siemens Gamesa Йохен Айкхолт разяснява, че промишлеността би трябвало да генерира облаги, с които да се финансира създаване, създаване и инсталиране на турбини, в това число край източното крайбрежие на Съединените щати, които биха помогнали на страните да реализират климатичните си цели за понижаване на въглеродните излъчвания.

Нашите производители на вятърни турбини би трябвало да бъдат печеливши. Но сега не са ", споделя Айкхолт.

Под натиска на скорошните загуби Siemens Energy - мажоритарен акционер в Siemens Gamesa - предлага да закупи почти една трета от производителя на турбини, като част от напъните за понижаване на разноските и стягане на контрола.

Слабото финансово показване повдига въпроси както за бъдещето на вятърната промишленост, по този начин и за амбициозните проекти на държавните управления в Европа и Съединените щати за създаване на обширни вятърни паркове. Европейски Съюз неотдавна усили така и така амбициозните си цели за вятърно произвеждане до края на това десетилетие, с цел да утрои количеството, налично в края на предходната година.

Европейската администрация разкритикува някои детайли от Закона за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати, прокаран от администрацията на президента Джо Байдън, защото те предизвикват вътрешните вложения и биха отдалечили европейските производители.

Въпреки това европейските компании от бранша на ВЕИ, които възнамеряват да се разширят в Съединените щати, значително харесват програмата на Байдън. Йохен Айкхолт неотдавна разяснява, че Европа би постъпила умно да вкара ограничения, сходни на тези в Съединени американски щати.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинВЕИ вятърна сила вятърни турбини загуби ПоследниНай-четениЕкология 132 Европейската вятърна промишленост се спъва, когато е най-необходима Пазари 296 Господството на $ може да е към своя край Индустрии 524 50 години опит отварят пътя на България в промишленост за €330 милиарда Любопитно 796 Министърът на туризма предложения Илон Мъск в България Лукс 21404 Pangeos – гигантският плаващ град за $8 милиарда Компании 10656 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Личности 5392 Милионер в Америка: Кой е един от най-успелите български емигранти? Туризъм 5352 Испански град е разгласен за най-евтината европейска дестинация Всички новини19:06 Накратко 132 Вечерни вести: Без консенсус за пенсиите и минималната заплата; България спря да цялостни „ Чирен “Още от ЕкологияВиж всичкиКак повишаването на популацията въздейства на климатичните промени?ЕС разгласи още по-амбициозни климатични цели Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР