Бизнесът с конзоли и игри забуксува след премахване на ковид

...
Коментари Харесай

Рецесия в гейминг индустрията след охлабване на ковид мерките


Бизнесът с конзоли и игри забуксува след унищожаване на коронавирус рестриктивните мерки
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на видеоигри понижиха през второто тримесечие, като разследване от премахването на рестриктивните мерки, въведени поради от Covid-19, които движеха растежа на геймърския бизнес п рез последните две години.

12,4 милиарда $ са били изхарчени за игри в Съединени американски щати в интервала април-юни, което е спад от 13% по отношение на същия интервал на предходната година, по данни на изследователската компания NPD. Няколко фактора са съдействали за тази негативна динамичност.

Премахването на коронавирусните ограничавания е един от тях, защото хората имат опция да се откажат от домашните занимания в интерес на действия навън. Глобалният дефицит на полупроводникови артикули също оказва отрицателно въздействие върху растежа на продажбите в игралната промишленост, сочи анализът.

Тенденцията на спад в продажбите се удостоверява от тримесечните доклади на главните играчи в сегмента на конзолите – Microsoft, Sony и Nintendo. Индустрията на игрите се възползва от пандемията, когато хората по света трябваше да учат и работят от у дома. Но след унищожаване на рестриктивните мерки, потребителските привички се трансформираха, а бързо растящата инфлация нанесе спомагателен удар върху промишлеността на видеоигрите.
още по темата
Японската Sony регистрира 2% спад на годишна база в продажбите на подразделението си за игри, до момента в който оперативните доходи паднаха с близо 37%. Времето за взаимоотношение с игри измежду потребителите на игрови конзоли PlayStation е намаляло с 15% в интервала април-юни. Компанията разгласява мрачна прогноза за спад на облагата за цялата година на равнище от 16%.

Тримесечният доклад на Microsoft демонстрира, че приходите от продажби на игри за намалели със 7% спрямо второто тримесечие на предходната година. Продажбите на Xbox конзоли падат с 11%, до момента в който приходите от игрално наличие и услуги са намалели с 6%.

Activision Blizzard записва 70% спад на чистата облага през второто тримесечие, както и 29% спад на приходите. Като причина за това компанията уточни слабите продажби на най-новата игра от поредицата Call of Duty. Разработчикът на играта Assassin’s Creed – Ubisoft пък разгласи спад от 10% в продажбите.

Според анализаторите от капиталовата компания Wedbush Securities, разочароващите резултати на игралните колоси значително могат да се дължат на сравнението с миналогодишните „ скандални цифри ”. В същото време Electronic Arts стана една от дребното компании, които съумяха да избегнат криза: облагата ѝ за тримесечието се усили с 50%, а приходите – с 14%.

Друг фактор, влияещ отрицателно на игралната промишленост, е световният дефицит на конзоли за видеоигри. През второто тримесечие оперативната облага на Nintendo падна с 15%. Компанията отдаде спада на недостига на чипове, който попречи на задоволителен брой портативни конзоли Switch да стигнат до пазара през отчетния интервал. Nintendo продаде 3,43 милиона конзоли Switch за три месеца, което е спад от 23% по отношение на второто тримесечие на предходната година. В същото време продажбите на игри понижиха с 8,6% до 41,4 милиона.

През второто тримесечие Sony продаде 2,4 милиона конзоли PlayStation 5, което е малко повече от 2,3-те милиона през същия интервал на 2021 година Компанията чака премахването на рестриктивните мерки в нейния основен индустриален център в Шанхай и идния празничен сезон да ѝ оказват помощ да реализира задачата си за продажби на 18 милиона PS5 конзоли през 2022 година

Според анализаторите, растящите цени на всички категории артикули и задаващата се криза могат да основат спомагателни проблеми за игралната промишленост. Ampere Analysis чака до края на 2022-а световният пазар на игри и услуги да се свие с 1,2% на годишна база – до $188 милиарда

За да смекчат отрицателното влияние на актуалните условия, някои компании разчитат на абонаментни услуги. Ръстът на абонаментите за Xbox Game Pass оказа помощ на Microsoft да притъпи удара от спада в продажбите на конзоли и игри през второто тримесечие.

Преди това Sony направи промени в абонамента за PS Plus, надявайки се, че тази стъпка ще ѝ помогне да компенсира отрицателния резултат от намаляването на потребителската интензивност. По данни на компанията, броят на клиентите на PS Plus през второто тримесечие е 47,3 милиона, което е малко по-малко от предходното тримесечие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР