Бизнесът предлага промени в бюджета на Асен Василев и настоява

...
Бизнесът предлага промени в бюджета на Асен Василев и настоява
Коментари Харесай

Вечерни новини: Бизнесът иска промени в бюджета; Държавата ще плаща третия ден от болничния

Бизнесът предлага промени в бюджета на Асен Василев и упорства за пенсионна промяна
Бизнесът предлага някои промени в проектобюджета на финансовия министър Асен Василев и упорства за пенсионна промяна поради все по-големия недостиг на Националния застрахователен институт (НОИ). Две от най-големите работодателски организации в страната – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската стопанска камара (БСК) са и срещу множеството от законодателните промени, които Василев прокарва през преходните и заключителните разпореждания на проектобюджета за 2023 година
„ Персенк Инвест “ откри нов цех край Пазарджик
Пловдивската компания „ Персенк Инвест “ откри новия си цех за бетонови произведения в пазарджишкото село Хаджиево. Инвестицията e над 16 млн. лева, които са вложени в съвременно съоръжение и новаторски технологии. Първоначалният проект за завода беше той да бъде построен в Ново село, община Стамболийски, а плануванаъа инвестиция беше 10 млн. лева
Държавата ще заплаща третия ден от болничния от следващата година
От началото на идната година бизнесът ще заплаща единствено първите два дни от болничния. Това ще заложи финансовият министър Асен Василев с плана на бюджет за 2024 година Идеята му в действителност не е нова – той я предложи още в края на предходната година – сред двете четения на изключителния закон за удължаването на Бюджет 2022. Тогава обаче предлагането му не събра поддръжка.
Комисия за защита на конкуренцията още веднъж утвърди експанзията на Vivacom в Северна България
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) утвърди експанзията на Vivacom в Северна България. Регулаторът позволи наново на телекома да придобие няколко основни компании в района, които да разширят наличието му. Става въпрос за „ Нетуоркс-България “ ЕООД, „ ТВН Дистрибуция България “ ЕООД и „ Телко Инфраструктури “ ЕООД, които са 100% благосъстоятелност на частното лице Свилен Максимов.
OMV продаде бензиностанциите си в Словения
OMV завърши продажбата на бизнеса си с бензиностанции в Словения и считано от 1 юли новият им притежател е унгарската петролна група MOL. Сделката беше контрактувана още през 2021 година, като покупната цена е 311 милиона евро.
Вълна от споделени офиси ще залее София следващата година
Интересът към споделените офиси се резервира, даже след отминаването на пика при наклонността за работата от у дома. Инвеститорите явно виждат капацитет при тези пространства, а като доказателство за това се чака нови над 9800 кв. м да бъдат открити през идната година в София. Основната част от тях ще се намират в Широк център, оповестява консултантската компания Colliers в последния си отчет за пазара на споделените офиси в София.
Василев отхвърли настояванията на служителите на реда за по-високи заплати
Финансовият министър Асен Василев отхвърли на служителите на реда да им бъдат увеличени заплатите, макар че преди ден те заплашиха с митинги. В проектобюджета на новото държавно управление е заложено нарастване на заплатите единствено за тази част от държавните чиновници, която не получи такова предходната година. Служителите на Министерство на вътрешните работи обаче не влизат в тази рубрика, защото техните хонорари бяха нараснали.
„ Булгартрансгаз “ започва пазарен тест за спомагателен транспорт на газ
Държавният газов оператор „ Булгартрансгаз “ стартира пазарен тест за оценка на търсенето на прибавен потенциал в точките на междусистемно свързване. Процедурата е в осъществяване на европейски правилник и с нея би трябвало да се оцени възможното пазарно търсене.
Интервю с ChatGPT | Какво е бъдещето на работната средa?
Генеративният чатбот с изкуствен интелект ChatGPT към този момент повече от шест месеца е в публичния фокус. За интервала откогато OpenAI го направи обществено наличен, той съумя да поляризира публичното мнение, като то се движи от удивление до боязън за работните места, които този програмен продукт би могъл да отнеме.
„ Мисли за приключението “: Димитър и Стилияна имат проект за къмпинг туризма в България
Къмпинг туризмът в България набра изключително огромна известност през лятото на 2020 година, когато с появяването на Коронавирус доста хора взеха решение да заменят огромните хотелски комплекси с уединени и надалеч от паниката, само че покрай морския бряг, къмпинги. Тенденцията се резервира и до през днешния ден, като от ден на ден хора стартират да избират и още по-алтернативния способ за туризъм – пътешестване с кемпер.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР