Бизнесът не трябва да е заложник на политически кризи, казва

...
Бизнесът не трябва да е заложник на политически кризи, казва
Коментари Харесай

Министър Пулев: Служебният кабинет успя да осигури 14 млрд. лв. евросредства

Бизнесът не би трябвало да е пленник на политически рецесии, споделя министърът на нововъведенията и растежа в новия брой на Banker Special

Въвеждаме Надзорен съвет във Фонда на фондовете, безапелационен е министърът

„ Доказахме, че сме кабинет на действието. Заедно с вицепремиера Пеканов и другите министри успяхме да осигурим 14 милиарда лева утвърдени средства по 7 стратегии от структурните фондове на Европейски Съюз. Смятам, че изпълнихме една от главните си цели – да дадем глътка въздух на най-голямата част от българската стопанска система – микро-, дребните и междинни предприятия. “ Това показва министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в изявление за изданието на в. „ Банкеръ “ – „ Banker Special “.

По думите му, бизнесът не би трябвало да е пленник на политически рецесии. “Имаме 6 милиарда лева с фокус внедряване и разработка на нововъведения в дребните и междинни предприятия, като съвсем няма изключена за кандидатстване промишленост. До края на годината Министерството на нововъведенията и растежа дава 600 млн. лева на бизнеса по 4 ограничения от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) ”, показва още той.

В момента има към този момент втора отворена процедура по ПВУ, която е „ ИКТ решения и киберсигурност “ за 30,6 млн. лева, по която единствено за първата седмица са кандидатствали над 1000 компании, а планове се подават от компаниите до 19 декември. По първата мярка – за Техническа рационализация – аплайваха над 2500 компании с планове за към 1 милиарда лева, при предстоящи към 1300 плана, показва още той.

МИР е осигурило към 200 млн. лева за енергийна успеваемост и по третата мярка на ПВУ, която следва да се отвори за кандидатстване до седмици. „ С тях бизнесът ще може да конфигурира за лично прилагане да вземем за пример фотоволтаични панели и акумулатори за предпазване на силата. По линия на еврофондовете ще има още 1 милиарда лева за енергийна успеваемост и кръгова стопанска система, т.е. обезпечили сме ужасно огромен запас и в тази посока “, акцентира Пулев.

За рекордно къси периоди – от средата на август до 3 октомври – е получено утвърждение от Европейска комисия и за най-интересната за бизнеса европейска стратегия – „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ с бюджет 3 милиарда лева По нея кандидатстването започва до седмици. Ще бъде отворена още една огромна стратегия за 2,1 милиарда лева – „ Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “. „ Ще отключим и тези пари още от януари 2023 година, с цел да свържем бизнеса с науката ”, акцентира още Пулев.

Той припомня и приемането на стартъп-визата в мандата на Служебното държавно управление,  която след 5 години и 4 държавни управления най-сетне е реалност. На база на новата разпоредба за стартъп-визата задгранични започващи компании ще могат да записват бизнесите си в България, да наемат български експерти и да развиват плановете си у нас, споделя още той.

Относно измененията във Фонда на фондовете, министър Пулев акцентира, че Фондът до момента е била затворена екосистема. „ Първоначално пуснахме вътрешен одит за сегмента на дяловите принадлежности, с цел да се ориентираме. Фондът ръководи запас от 1,2 милиарда лева, разпределен в 2 съществени оси –дългови принадлежности и дялови вложения. Във втората рубрика са към 260 млн. лева, които доближават непосредствено до бизнесмените и са вложения в новаторски артикули и фирмено развиване ”, показва министър Пулев. „ На база резултатите от одита си взаимодействаме с банките и Неправителствени организации в сектора и дружно ще надградим системата и ще защитим бъдещите „ софтуерни първенци “ на България. Ще въведем и двустепенна система на надзор – с Надзорен съвет, с цел да не се взимат самосиндикално значими решения “, декларира Пулев. По думите му, по този начин ще бъдат предпазени бизнесмените – посредством транспарантни и ясни процедури, без спор на ползи и политически намеси в активността на Фонда.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР