Бизнесът на Анелия Касабова (вляво) и Геновева Христова осигурява работа

...
Бизнесът на Анелия Касабова (вляво) и Геновева Христова осигурява работа
Коментари Харесай

Българският споделен модел при мебелите

Бизнесът на Анелия Касабова (вляво) и Геновева Христова обезпечава работа на към 2500 души в цялата страна.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Над една трета от плановете на клъстери са отхвърлени поради административни пропуски

Общо 23 от 59 оферти по стратегия " Иновации и конкурентоспособност " не са позволени поради дребни несъответствия, сигнализират от Асоциацията на бизнес клъстерите
19 сеп 2017
Какво работят спечелилите

Европейската комисия избра кои са дребните и междинните предприятия на годината в 30 страни
4 юни 2010
Да обзаведеш съседа

Българските производители на мебели уголемяват бизнеса си на Балканите
18 апр 2008
Мебелните компании чакат европейска присъда

Само половината от предприятията в бранша имат късмет да оцелеят след 2007 година, предвиждат специалисти от бранша
25 ное 2005 Приятелството сред Геновева Христова и Анелия Касабова - съдружници в " Лигна груп ", почнало във фитнес салон, прераства в колегиално партньорство в Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия. В организацията Геновева Христова работи изначало като координатор на европейски план, а след това и като изпълнителен шеф, а Анелия Касабова - като маркетинг управител. После пишат европроекти за компании в бранша, до момента в който един немски хотелиер не им отваря врата за присъединяване в търгове за обзавеждане. За повече от 10 години двете съдружнички са доставили български мебели за десетки хотели, автосалони, пощи и така нататък в Германия, Франция, Англия и други

Случайният хотел

Годината е 2002, на компаниите им липсва опит да аплайват за финансиране от предприсъединителните фондове. Христова и Касабова дружно с четирима сътрудници от браншовата камара учредяват " Лигна " (ligna - лат. " дърво " ) и стартират да оферират консултантски услуги, свързани с еврофинансиране.

Януари 2005 се оказва повратен за компанията и съдружниците. Поредното посещаване на мебелно ревю в Кьолн почнало с голямо отчаяние от хотела. Студените стаи отприщили предвидимо неодобрение, а немският управител безусловно изгонил българските посетители и ги пренасочил към хотел на собствен родственик. " Решихме да се оплачем в централата на веригата B&B Hotels. Нямахме упования. Но нашето писмо докара до инспекция и уволняване на въпросния началник, който, става известно, криел и доходи ", споделя Геновева Христова.

Новият управител - Петра Фрьобел, оповестява на българките, че предстоят търгове за реновиране на два хотела от веригата – във Франкфурт със 156 стаи и в Мюнхен със 102 стаи. Решават да вземат участие. Процедурата стартира с обзавеждане на помещение с образци по заложен дизайн. След вътрешен търг в браншовата камара Христова и Касабова съумяват да подберат шест компании, които да изработят заложеното съоръжение. Състезават се с немски и полски съперници. Срещат доста песимизъм и предубеждения и към " Произведено в България ", и към тях самите ( " две девойки " ). България не е член на Европейски Съюз по това време. Печелят търга. Осигуряват логистика и монтаж на мебелите.

Напускат работата в камарата, с цел да не ги упрекнат в спор на ползи. До 2007 подреждат осем хотела на B&B. С времето немските сътрудници стартират да се договарят с " Лигна груп " непосредствено. Защото периодите, качеството и цените дават отговор на условията. Български мебели и монтажници нееднократно преодоляват разстояние от 2000 км.

Днес " Лигна груп " е главен сътрудник на B&B основно в Германия - до декември 2017 българската компания е обзавела 100 хотела на веригата. От предходната година подрежда обекти на B&B и в Швейцария и Австрия.

От Citroen към Marriott, Toyota, L`Oreal...

През 2010 година Геновева Христова и Анелия Касабова изкупуват дяловете на останалите съдружници. Следва нов скок – през 2011 година " Лигна груп " подписват договорка със Citroen за обзавеждане на шоурумите на автомобилната компания във Франция. Българското сдружение обезпечава и изнася 300 камиона с мебели за една година, с които подрежда 1000 пространства. Резултатът е - оборот от 2 млн. евро единствено от тази договорка.

Тази година Citroen стартира още веднъж да обновява корпоративния дизайн на залите си. Обявен е нов търг. Сега екипът на " Лигна груп " приготвя образци, ценообразува и се готви за присъединяване.

През годините българското сдружение натрупа опит. През 2010 е първото му присъединяване със личен щанд на особено ревю в Англия за обзавеждане на публични здания, а през 2011 открива собствен офис във Англия. Печели търгове, подрежда хотели от веригите Marriott и Ampersand в Лондон и Pullman в Ливърпул.

Фотограф: Капитал
Бизнесът зад граница се разраства макар строителния взрив, когато мебелните заводи са вторачени главно в българския пазар, и навлизането на интернационалните хипермаркети за обзавеждане, както и след финансовата рецесия и банкрутите на някои предприятия в сектора. През 2013 година компанията печели нов търг и стартира да доставя обзавеждане за офисите на френските пощи. Досега са актуализирани 3000 пощенски клона във Франция, а смяната на интериора продължава. Две години по-късно идва договорката с Toyota - " Лигна груп " подрежда 220 шоурума на автомобилната компания във Франция, а също така и 30 магазина на L`Oreal.

Без лично произвеждане

" Лигна груп " не взе участие директно в индустриалния развой. Компанията не има своя мебелна компания. Обзавеждането на един хотел изисква мебели и аксесоари от няколко групи артикули - маси, столове, дивани, кресла, дрешници, кревати, матраци, огледала, лампи и други " Лигна " намира и сплотява разнообразни производители, с цел да извърши поръчката, договаря и дава отговор за периоди, цени, качество. Работи с към 20 подизпълнителя, като главните предприятия са 10-11. Осигурява претовареност на 2000-2500 души в цялата страна. Някои от сътрудниците ангажират 70% от потенциала си, с цел да извършват декларираното.

Геновева Христова и Анелия Касабова изискват предложения от най-малко три компании, по-късно осредняват цените, към които прибавят своята комерсиална облага. " Фирмите единствено създават контрактуваното. Цялата грижа е наша – планиране, начертаване, първокласен надзор, организация, логистика, монтаж. Производителите дефинират своята продажна цена с включена облага. Ние сме техен стратегически сътрудник, само че не печелим на техен тил. Всички по веригата печелят устойчиво и непрестанно ", разяснява Геновева Христова. " Лигна груп " носи финансова отговорност за всяка договорка. " Ако някой задграничен клиент не заплати или забави заплащането, ние сме длъжни да платим на производителя без значение от компликациите ", изяснява Анелия Касабова.

" Предлагат ни да купим произвеждане. Но ние държим на гъвкавостта, която ни разрешава да се приспособяваме към търсенето. Ние сме самостоятелен и безпристрастен състезател. За нас е доста прочувствено, когато, обикаляйки мебелен цех в Русе да вземем за пример, чуем по какъв начин някой, застанал зад кантираща машина, ни споделя: " Благодаря ви, че мога да се прибера у дома и да кажа на децата си, че татко им прави мебелите за офисите на " Тойота ". Осигуряваме работа, задържаме хора по тези места и се усещаме горди с това, което вършим ", споделя Анелия Касабова.

Да прибавим дизайн

Поръчките за обзавеждане се извършват по чертежи на непознати архитекти и дизайнери. Преди две години обаче българската компания основава личен дизайнерски отдел, с цел да предлага услуги за хотели, публични здания и частни домове. По това време компанията се обръща и към българския пазар - " Лигна груп " към този момент е доставила мебели за три хотела в Слънчев бряг, един в Сливен, два в София, подрежда и столичния " Балкан " (бивш " Шератон " ).

Заетите в " Лигна груп " са 32-ма, от които шестима са дизайнери, а 10 - проектант-конструктори. Фирмата има и лична монтажна група. Съдружниците влагат главно в образование на заетите, в техника за начертаване и планиране, в специфичен програмен продукт. Притежават и огромен личен автопарк.

Оборотът на " Лигна " за 2015 и 2016 е по към 9.3 млн. лв., облагата също е непроменена - по 1.39 млн. лева " За 2017 чакаме същия оборот, само че по-ниска облага – към милион лв., поради по-високата цена на труда и възходящите непрекъснати разноски ", регистрират съдружниците.

През 2017 компанията стартира обзавеждане на обект от веригата Accor във Франция. Печели търг и за пет хотела в Холандия, където възнамерява да подреди още 20 до 2020 година

През тази година на " Лигна груп " й следва да подреди Hilton и Maximilian в Прага, както и клуба на Кралските военновъздушни сили във Англия. Очаква се формалното откриването на Garlick Hill в британската столица, където 92 стаи към този момент са с български мебели.

Фирмата прави първи крачки на пазара в Грузия. Има запитвания от Австралия, като там взе участие в търг за обзавеждане на петзвезден хотел. А в София следва покупка на постройка за личен офис, който да се трансформира в креативен център за дизайнери.

" Нашата компания съществува на инат на ината и индивидуализма на българина. Прилагаме в деяние познатата максима " Съединението прави силата ". Това е клъстерен метод в деяние. За всички има работа. Всеки получава заслуженото. Но, в случай че един се провали, всички се проваляме ", споделя Геновева Христова. Q&A

Кои са най-големите компликации, с които би трябвало да се справяте?

Анелия Касабова: Най-трудно е да управляваш растежа. Ръстът се приема като нещо хубаво, само че би трябвало да го владееш, с цел да не потънеш внезапно. Скоковете са еуфорични, само че задачата ни постоянно е била резистентен напредък.

Геновева Христова: Ние сме млади бизнесмени и вършим бизнес на пазарна основа. Не участваме в публични поръчки. Най-трудно ни е било да се запазим като екип макар ударите под кръста и опитите да ни разделят, да си имаме вяра, да не се лакомим, да се поддържаме. Миналата година да вземем за пример имахме доста огромен проблем с личния състав. Преживяхме вътрешен бойкот, злоба, непочтеност.

Какво ви оказва помощ?

Геновева Христова: Това, че сме дружно, упоритостта, спортният хъс. Искаме да наложим един бранд и бизнес модел за подражателство. Сред главните фактори за печелене на търгове са еластичност, отношение, сигурност. Винаги ще има някой, който може да създаде по-евтино, само че не всеки може да покаже на клиента, че е специфичен и предпочитан. Трябва да се демонстира схващане към проблемите на другия, а не " Ти се оправяй както можеш, аз си желая моето ".

Анелия Касабова: Мотивацията идва не от парите, а от удовлетворението от свършената работа. За нас е доста значимо, че сме обзавели постройка и тя е призната с екстаз от вложители в Лондон, Берлин, Париж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР