Бизнесът има интерес да произвежда качествена и безопасна храна, за

...
Бизнесът има интерес да произвежда качествена и безопасна храна, за
Коментари Харесай

Зам.-министър Йоцев: Бизнесът има интерес да произвежда качествена и безопасна храна

„ Бизнесът има интерес да създава качествена и безвредна храна, с цел да стигне и остане на пазара. Затова самоконтролът е в основата на доверието на потребителя и на него се крепи цялата хранителна промишленост. “ Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев по време на VI годишен конгрес „ Отговорно произвеждане и търговия “ на изданието „ Мениджър “.

Заместник-министър Йоцев акцентира, че сполучливият бизнес с храни от суровините до трапезата се основава на три съществени стълба, включващи сигурност, качество и резистентност, която съдържа цялостен комплекс от условия и политики, гарантиращи продоволствената сигурност. Спазването им е базата за създаване на доверие сред участниците по веригата.

По време на форума, в който участваха представители на браншови организации на производители, преработватели, търговци и консуматори, стана ясно, че на българския пазар се разкриват от ден на ден благоприятни условия за реализация на продукцията на родните производители при конкурентни условия с останалите и гарантиране на сигурност, изясненост и предвидимост по повод първични материали, артикули, размери. Беше очебийно, че водещо е поддържането на интернационалните и европейски системи и стандарти за качество, което подсигурява сигурността на потребителя и покачва неговото доверие.

В този подтекст заместник-министър Йоцев уточни, че Българска организация по сигурност на храните сполучливо извършва функционалностите си по повод гарантиране на хранителната сигурност в ролята й на формален държавен надзор. От сектора бе изразена поддръжка за използването на формалния държавен надзор от БАБХ и показаха, че има доста положително равнище на регулация и надзор по повод сигурността на храните.

На форума беше сложена и тематиката за нуждата от възобновяване на индустриалните стандарти, като беше направено разграничаване, че има браншови и национални стандарти. Заместник-министър Йоцев напомни, че Министерство на земеделието и храните инициира развой на обзор на националните стандарти за храни и обновяването на тези, които не дават отговор на измененията в европейското и национално законодателство. Той напомни, че спечелилият доверието на потребителя бранд „ БДС “ е обозначение за непринуден народен стандарт и посочи, че в този момент в България няма публични и наложителни държавни стандарти за произвеждане на храни. Смисълът на използване на доброволните стандарти е да даде гаранция за поддържане на одобрено качество, което да донесе принадена стойност при завоюване доверието на потребителя.

По отношение политиките по агрохранителната верига, заместник-министърът уточни, че за близо десетте месеца в ръководството, екипът на Министерство на земеделието и храните съумя да създаде седем закона, четири от които ЗИД и три нови, като съумя да ги придвижи до друга степен на подготвеност – от междуведомствено координиране и утвърждение от Министерски съвет до второ четене в Народното събрание. Заместник-министър Йоцев акцентира, че фокусът на направените промени е в посока пазарна и бизнес визия за бранша, като измежду по-значимите са тези в Закона за храните и Законопроекта за веригата на доставки на аграрни артикули и храни. Той уточни, че задачата е обвързвана с реализиране на проследимост, сходна на тази за сигурност на храните. Заместник-министърът акцентира, че от първия ден политиките се структурират по продуктови вериги, като уточни, че все още работят 15 консултативни съвета, както и два национални съвета по храните и горите, като 7 са изцяло нови, 3 напълно актуализирани и преструктурирани по модел, който включва представители от всички заинтригувани страни, включително от бизнеса, браншовите организации, науката, институциите. Целта на тези препоръки е да допринесат за взимането на осведомени решения и да подкрепят подобряването на салдото по съответните продуктови вериги.

Във връзка с направената от Европейски Съюз поръчка през актуалната седмица за „ предоставяне обратно “ по повод зелените условия на ОСП за дребните фермери, заместник-министърът разяснява, че се чака това да се отрази на понижаване на административната тежест и да подкрепи конкурентността им на пазара. Той акцентира, че България с дейната си позиция неведнъж отстоява нуждата от облекчение на условията по повод климатичните въздействия в общата селскостопанска политика, като идея на екипа е да се основат условия за облекчение на производителите от несвързани директно с производството тежести с фокус към по-добро приобщаване и позициониране на пазара.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР