Бизнесът и всички негови представители, служители и работници имат равни

...
Бизнесът и всички негови представители, служители и работници имат равни
Коментари Харесай

АИКБ зове: Без политическа намеса в бизнеса!

Бизнесът и всички негови представители, чиновници и служащи имат равни и неотменими цивилен права и отговорности, в това число правото на митинг и задължението за запазване на обществения мир. Каквато и да била интервенция в бизнеса от страна на държавни и правоохранителни органи във връзка свободната воля за политически избор и политическо деяние на притежатели или чиновници е закононарушение, което следва да се проверява и санкционира. Това се споделя в формалната позиция на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ по отношение на актуалната конюнктура в страната.

В позицията си от Асоциацията прибавят, че преди 30 години в България е било реализирано единодушие, че би трябвало да се завърши с партийното строителство по месторабота, което значи освен да няма партийни организации по месторабота, само че и да няма следен избор, както и забрани за митинги или наложително извеждане на митинг на наетите служащи. В предприятията се работи. Гражданско и партийно деяние се прави отвън предприятията, надлежно държавните органи нямат място в предприятията във връзка на политически изяви на свързани с тях лица.

В позицията на АИКБ се споделя още, че и незрящите в България виждат по какъв начин политическото напрежение в страната нараства с всеки ден. От Асоциацията акцентират, че преобладаващо е мнението, че развиването на България в последните години не се реализира с нужните темпове и дистанцията по отношение на другите страни в преход в Европейски Съюз се усилва. Основни вътрешни задържащи фактори са:

•        Проблемна бизнес среда, изключително във връзка с дребния и междинен бизнес, където се трудят близо ¾ от наетите и който основава над 2/3 от брутната добавена стойност. Мерките, съгласувани с държавното управление в границите на тристранния разговор, или се извършват мудно и половинчато, или както е в болшинството от случаите - въобще не се изпълняват;

•        Недостатъчна бистрота и надзор върху публичните поръчки. Усещането е, че те са лобистко-партизирани и се употребяват политически за зареждане на поредност от „ обръчи “;

•        Корупцията се усеща навсякъде и ежедневно;

•        Електронното ръководството закъснява отчайващо;

•        Ключовите за всяко произвеждане енергоносители се ценообразуват по непазарен, лобистки, национално-предателски начин;

•        Качеството на законодателството и законотворчеството е ниско, а приложението на законите е изборно.

Списъкът може доста да се продължи, само че най-обезпокоителното е, че все по-често в него се включват и нови злокобни практики:

•        Рекет през държавната машина за лишаване на бизнес;

•        Сплашване посредством законоохранителните структури за политическо смирение.

„ Расте  чувството за липса на правова страна и сигурност на частната благосъстоятелност. Повод за това дават освен известните от медиите случаи, в т. ч. „ Хиполенд “, а и законопроекти като този за присвояване на " спящите акции " и посредством тях - присвояване на " будните предприятия ", или нововъведенията в Наредба Н-18, посредством които избрани лица биха получили достъп в действително време (чрез осведомителните системи на предприятията) до ноу-хау, всички софтуерни и търговски секрети на частни предприятия, без никаква изгода за фиска, съпроводено с големи ненужни разноски за бизнеса, и поставяйки с непрецизни дефиниции всички в обстановка " постоянно отговорен " и така нататък, и така нататък “, се показва още в позицията на АИКБ.

Според Асоциацията това са аргументите за незадоволителния размер на вложенията през последните  години (потвърждава се и от данните на Национален статистически институт за разноските за придобиване на ДМА, както и от данните на Българска народна банка за ПЧИ в България).

„ Връзката е директна - неналичието на господство на правото и сигурност за собствеността, неприятното контролиране и корупцията водят до ниско ниво на вложенията и оттова - до по-ниски растежи на Брутният вътрешен продукт и виталното ниво и увеличение на разликата (изоставане) по отношение на другите някогашни соцстрани. И в веществен, и в нравствен проект. Истината би трябвало да се каже на всеослушание - при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуща страната по този начин, както направи и значима част от популацията. Да, индустриалните разноски в Европейски Съюз и Съединени американски щати са по-високи, само че законността е обезпечена. Така България още веднъж губи - и налози, и предприемачески гений, и бъдеще. “, гласи позицията на Асоциацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР