Бизнесът губи средно по $480 на служител на година заради

...
Коментари Харесай

Умората от паролите коства време, пари и енергия


Бизнесът губи приблизително по $480 на чиновник на година поради разправии с пароли (снимка: CC0 Public Domain)

Умората от паролата е положение, което поражда при основаване, запомняне и потребление на разнообразни комплицирани пароли за всеки от нашите онлайн профили. Явлението освен стресира обособените консуматори, само че и безпокои организациите, в частност експертите по сигурността, които се стремят да защитят сериозните данни и активи. Скорошен отчет от компанията за сигурност Beyond Identity твърди, че проблемите към паролите костват доста време, пари и умствена сила.

Проучването е ориентирано към премерване на умората от паролите и нейното влияние върху ползваемостта и киберсигурността. За задачата са интервюирани 1047 американци, в това число повече от 600 чиновници на цялостен работен ден, с цел да дефинира по какъв начин умората от кодовите думи се отразява на ежедневния им живот. 39% от респондентите споделят, че изпитват висока степен на отмалялост от ключова дума, по-специално възприятие на безпокойствие, че би трябвало да помнят доста комбинации – за всичките си профили.

Изисквания за паролите, наложителното сменяне на даден интервал от време, въпросите за сигурността и други дейности, предприемани от организациите за отбрана на техните мрежови сметки и данни, са основали комплициране и стрес за хората както в персонален, по този начин и в професионален проект. Повече от три четвърти от интервюираните споделят, че умората от паролите въздейства върху тяхната продуктивност и умствената им сила.

Колкото повече профили би трябвало да има потребителят – и да „ жонглира “ с тях, толкоз по-голяма е степента на отмалялост на паролата. Сред респондентите, които оповестяват за високи равнища на отмалялост, 56% би трябвало да основават нов акаунт най-малко един път седмично. 31% основават нов профил най-малко един път месечно. Само 25% споделят, че рядко им се постанова да основават нов акаунт. Както може да се чака, изключително натоварващо се явява повторното потребление на дадена ключова дума за голям брой профили и потреблението на сходна кодова композиция за разнообразни сметки. Най-малко усложнения произтичат от автоматизирано генерираните пароли.

Сред интервюираните бизнес-потребители на цялостен работен ден 34% споделят, че основават нови профили с пароли най-малко един път седмично. Средно те прекарват малко повече от 12 минути всякога, когато би трябвало да основат или възстановят ключова дума за нов акаунт. Освен това към 80% признават, че употребяват наново пароли за някои, за доста или дори за всички работни профили.

Освен, че влачи след себе си опасности за сигурността, умората от паролите коства пари. Средно организациите харчат 480 $ на чиновник всяка година във тип на изгубено време – изгубено поради разправии и проблеми с кодовите думички. В организациите, където чиновниците признават висока отмалялост от ключова дума, тази цена е по-висока: 670 $ на чиновник.

Запитани по какъв начин сега съхраняват паролите си, 72% от респондентите споделят, че ги съхраняват онлайн. 57% показват, че ги съхраняват локално на компютъра си. 37% си ги записват. Цели 11% се пробват да ги запомнят.

Както може да се чака, хората се насочват към разнообразни способи за запазване или ръководство на паролите си. Някои употребяват Microsoft Office или пакета Гугъл Workspace, което значи, че резервират значимите думи като явен текст – в документ или електронна таблица. Други разчитат на управител на пароли или на функционалността за автоматизирано опазване в браузъра.

Някои хора комбинират голям брой способи за жонглиране с кодовете. Това обаче води до по-голям стрес. Проучването сочи, че хората с висока отмалялост от паролите нормално разчитат на голям брой способи за предпазване и ръководство, до момента в който тези с регистрирано ниско равнище на отмалялост употребяват най-малък брой способи за предпазване.

Е, добре, по какъв начин биха могли хората и организациите да се оправят по-добре с този проблем? Изследователите оферират няколко съвета:
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР