Бизнес активността в еврозоната отбеляза неочакван спад този месец, което

...
Бизнес активността в еврозоната отбеляза неочакван спад този месец, което
Коментари Харесай

Страховете за рецесия в Европа: ЕЦБ с разочароващ доклад

Бизнес интензивността в еврозоната означи непредвиден спад този месец, което е сигнал за евентуална криза.

Композитният показател на мениджърите по поръчките (PMI), който е благонадежден индикатор за положението на стопанската система, се намали до 46.5 през октомври, което е най-ниското равнище от ноември 2020 година насам и е под прага за напредък от 50 пункта.

Германия, най-голямата стопанска система в Европа, означи четвърти следващ месец на стесняване на бизнес интензивността, като наранени бяха както индустриалният бранш, по този начин и секторът на услугите. Във Франция също се наблюдаваше доста понижение на бизнес интензивността, въпреки че то се смекчи по отношение на предходния месец.

В Обединеното кралство, отвън Европейски Съюз, бизнес интензивността понижа, което породи опасения за евентуална криза.

Геополитическото напрежение, изключително в Близкия изток и Украйна, съставлява основна опасност за международната стопанска система. Президентът на Световната банка посочи тези опасения, като акцентира евентуалното им влияние върху международната икономическа непоклатимост.

Макар че съгласно прогнозите еврозоната едвам ще избегне рецесията, през актуалното тримесечие се чака стопанската система да остане в застой. Банките в еврозоната стегнаха достъпа до заеми в отговор на пониженото търсене, обусловено от високите разноски по заемите и утежняването на икономическите вероятности.

Бизнес интензивността през октомври се определяше частично от предприятията, които довършваха съществуващата изостанала работа, което демонстрира липса на оптимизъм за неотдавнашен поврат.

В сферата на услугите, която е преобладаващ бранш в еврозоната, PMI показателят се намали до 47.8 пункта, което е най-ниската стойност от 32 месеца насам. Търсенето на услуги се намали още повече, надминавайки темпа от септември. Индексът PMI в индустрията се намали до 43.0, което е най-ниското му равнище от май 2020 година насам. Перспективните индикатори в изследването обрисуваха мрачни вероятности, като показателят на бъдещото произвеждане доближи най-ниската си стойност за тази година.

Като цяло тези индикатори допускат стесняване на стопанската система на еврозоната както през актуалното, по този начин и през предходното тримесечие, както съобщи Андрю Кенингам от Capital Economics.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР