Бизнес активност в китайския промишлен сектор се понижи през октомври

...
Бизнес активност в китайския промишлен сектор се понижи през октомври
Коментари Харесай

Промишлената активност в Китай се влоши през октомври до 27-месечно дъно

Бизнес интензивност в китайския индустриален бранш се намали през октомври до 27-месечно дъно, а интензивността в областта на услугите - до 14-месечно дъно, което е следващ явен знак, че ескалиращата комерсиална война със Съединени американски щати стартира да вреди все по-силно на втората по мощ стопанска система в света.

Индексът PMI на промишлената интензивност в Китай се намали през октомври до 50,2 пункта от 50,8 пункта през септември, достигайки най-ниско равнище от юли 2016-а година насам, демонстрират резултати от последно бизнес изследване на Националното статистическо бюро.

Подиндексът, оценяваща единствено промишлено произвеждане, се намали до 52,0 пункта от 53,0 пункта през предходния месец, до момента в който показателят на новите поръчки се намали до 50,8 от 52,0 пункта. Продължаващата да набира скорост " война с митническите цени " сред Съединени американски щати и Китай се отразява най-негативно на китайските експортни промишлени поръчки, като съответният PMI подиндекс падна през октомври до 46,9 пункта по отношение на 48,0 пункта през септември, сигнализирайки за все по-сериозно тяхно стесняване. Трябва да се има поради, че през месец май (в началото на комерсиалната война) показателят на промишлените поръчки за експорт беше на равнище от 51,2 пункта - устойчиво над значимото равнище от 50 пункта, което е водораздел сред растежа и спада.

Заетостта в китайския индустриален бранш също продължава да се сви, като съответния PMI подиндекс се намали през октомври до 48,1 пункта от 48,3 пункта през предходния месец.

Според анализатор от Националното статистическо бюро, формалната едноседмична почивка по-рано през месеца и растящите външни несигурности са съществени аргументи за по-бавната агресия на промишлената интензивност.

Индексът PMI, измерващ интензивността отвън промишлената сфера, също бележи спад през октомври, достигайки 14-месечно дъно от 53,9 пункта по отношение на 54,9 пункта през септември. Подиндексът на интензивността в областта на услугите се утежни до 52,1 от 53,4 пункта, до момента в който показателят, правят оценка строителната интензивност, набъбна през октомври до 63,9 от 63,4 пункта през септември.

Трябва да се има поради, че непромишленият PMI показател обгръща редица значими браншове, в това число търговията на дребно, авиацията, софтуерният бизнес, както и бизнеса с недвижими парцели и строителството.

Слабите октомврийски изследвания удостоверяват опасенията за намаляване на икономическите фундаменти на Китай вследствие на комерсиалната война със Съединени американски щати, като някои анализатори се тормозят, че слабостта във втората по мощ международна стопанска система ще остане в действие за по-продължителен интервал и може да се окаже по-сериозна от предстоящото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР