Бивщият командир на армията на босненските сърби генерал Ратко Младич,

...
Бивщият командир на армията на босненските сърби генерал Ратко Младич,
Коментари Харесай

`Касапинът от Босна` Ратко Младич прехвърлен от килията в болница в Хага - Свят

Бивщият пълководец на армията на босненските сърби военачалник Ратко Младич, прочут като „ Касапина от Босна` е бил трансфериран от затворническата килия на пандиза Схевенинген в болничното заведение на пандиза в Хага, заяви белградският вестник „ Новости “, който се базира на известие от сина на генерала Дарко.

През май т. година се появиха известия за влошеното здравословно положение на Младич, който излежава доживотна присъда в интернационалния център за задържане на пандиза в Схевенинген. Командирът на босненските сърби беше съден като военнопрестъпник и беше приет за отговорен частност за геноцид и военни закононарушения по време на войната в Босна и Херцеговина през 1992-1995 година.

Сега по думите на сина му Младич имал пневмония, вода в белите дробове и сърдечна непълнота. След утежняването на положението му бил трансфериран в цивилна болница, а оттова в болничното заведение на пандиза в Хага.

„ Не знаем каква е повода за сърдечната непълнота и дали Ратко не е получил лек инфаркт през последните дни. Все още не сме получили информация за това – споделя пред „ Новости “ Дарко Младич - Само устно, по телефона ни споделиха, че е му е направена ехография на сърцето. Между другото, преди няколко дни получихме медицинските резултати за ковид, който той прекара при започване на август. За благополучие понесе болестта много елементарно и нямаше съществени признаци. “ Според сина, имало заплаха за живота на Младич, който към този момент не можел да действа самичък и имал потребност от непозната помощ – не можел да се движи, единствено седял и лежал. „ Когато се чувахме два пъти седмично посредством видео диалог, той едвам устояваше да седи половин час, до момента в който приказваме. “ – добавя синът. Сега можел да приказва по телефона не повече от две-три минути, тъй като нямал сили.

Генерал Ратко Младич беше търсен от 1996 година от Международния арбитражен съд за някогашна Югославия, само че успяваше да се укрие от правораздаването до 2011, когато беше задържан в Северна Сърбия. Още тогава имаше здравословни проблеми, измежду които частична парализа след прекаран мозъчен удар. През 2017 беше приет за отговорен по 11 обвинявания, измежду които и за закононарушения при обсадата и завладяването на Сребреница и наказан на пожизнен затвор. През 2021 след обжалване присъдата му беше доказана.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР