Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е оправдан по делото

...
Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е оправдан по делото
Коментари Харесай

Александър Манолев е оправдан на първа инстанция за злоупотреба с европари за къща за гости

Бившият зам.-министър на стопанската система Александър Манолев е оневинен по делото за корист с евросредства, употребявани за построяването на къща за посетители, оповестиха от Окръжния съд в Благоевград, където процесът приключи на първа инстанция.

През пролетта на 2019 година Манолев, който по-късно, беше упрекнат за закононарушение, засягащо финансовите ползи на Европейския съюз. Разследването стартира след обява на уеб страницата.

Става дума къща за посетители, издигната върху негов парцел със средства от европейски фонд за развиване на селските региони, отпуснати от Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ). Вилата в местността Чинар куши до Сандански обаче е употребена като частна къща.

Заедно с Манолев беше упрекната и Ана Димитрова - шеф на Едноличен търговец „ Агротрейд - Ана Димитрова “, която получава евросредствата в размер на 391 160 лв. за изграждане на къща за посетители.

Според обвиняването от началото на януари 2013 година до 14 октомври 2015 година Манолев като подстрекател и помощник, а Димитрова като причинител, са показали пред ДФЗ погрешни сведения, с цел да получи компанията въпросната сума по европрограмата.

Сега обаче Димитрова също е оправдана от съда. Предстои да бъдат оповестени претекстовете за присъдата, издадена от арбитър Татяна Андонова и двама правосъдни заседатели. Прокуратурата има право да стачкува пред Софийския апелативен съд.

Бившият зам.-министър от третото държавно управление на ГЕРБ (2017-2021) подаде оставка през 2019 година точно поради този случай. Тогава Антикорупционната комисия стартира произвеждане за спор на ползи против него, че до момента в който е бил член на управата на ДФЗ не е заявил икономическата си съгласуваност с компанията на Димитрова - щерка на гледачката на децата му. КПКОНПИ санкции Манолев с 10 000 лв. за спор на ползи, само че Върховният административен съд анулира глобата.

Година по-късно в изминал запис се чуваше глас, който звучи като на водача на ГЕРБ Бойко Борисов , да споделя: " Манолев ще изгори, ще му издигнат днеска, на следващия ден обвиняване и ще го съсипем. Аз го предизвестих ".

През 2021 година името на Манолев беше обявено от Съединените щати дружно с това на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков , които обаче бяха глобени по различен закон - " Магнитски ". Самият той беше глоби по закона за Държавния департамент, задграничните действия и обвързваните с тях бюджетни средства.

В известието на Вашингтон тогава се споделяше, че в качеството си на зам.-министър Манолев е " взел участие в корупционни действия, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и публични процеси, в това число употребявайки политическото си въздействие и длъжностни пълномощия за персонална полза ".

На Александър Манолев и фамилията му е неразрешено да влизат в Съединени американски щати.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР