Бившият военен и външен министър Николай Младенов е регистрирал офшорна

...
Бившият военен и външен министър Николай Младенов е регистрирал офшорна
Коментари Харесай

Досиетата Пандора: И Николай Младенов с офшорка, която не е декларирал в ООН |

Бившият боен и външен министър Николай Младенов е записал офшорна компания на Сейшелите през швейцарски медиатор. Това се е случило през август 2013 година, няколко месеца откакто Младенов напуща българската политика и седмица откакто става специфичен делегат на Организация на обединените нации в Ирак, разкрива уеб сайтът, който е българският сътрудник в интернационалното следствие Досиетата Пандора.

Дипломатът поема поста на представител на Организация на обединените нации в Ирак на 2 август 2013, а компанията Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.

Младенов е коментирал проблема пред bird.bg. Той изяснява, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да стартира консултантски бизнес, само че опцията да работи в Организация на обединените нации трансформирала желанията му и той не запомнил за записаната компания, която в никакъв случай не e правила активност и нямала сметки и финансови потоци.

“Винаги съм уважавал публицистите и техния блян да стигат до истината и съм работил с тях в полза на прозрачността. Затова и през вчерашния ден разговарях с господин Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да обясни нещата. Регистрацията на компания, която се появява на мое име в никакъв случай не е работила и в никакъв случай не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, взех решение да стартира свободна процедура, ново начало. За задачата взех решение да записвам компания, посредством която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах преписка с тях. После получих оферта от Организация на обединените нации и проектите ми се трансформираха ”, коментира дипломатът.

Смущаващият факт обаче е, че компанията е учредена няколко дни откакто Младенов стартира работа в Организация на обединените нации. Назначението му е оповестено публично от Бан Ки Мун на 2 август 2013 година, а във всички документи компанията е учредена на 9 август 2013. Тази дата е вписана собственоръчно от към този момент назначения специфичен представител на Организация на обединените нации на сканирания контракт с швейцарската компания SFM Corporate Services S.A. за регистрация на компанията.

Попитан за това противоречие Младенов не можа да си спомни по какъв начин е протекъл процесът на регистрация, само че сподели, че той е почнал преди мандата му в Организация на обединените нации.

Бюро за проверяващи репортажи и данни обаче се е свързало с офиса на Главния секретар на ООН с въпроса дали Afron Enterprises попада в имуществената декларация, подадена от Николай Младенов. По правилник всички чиновници на международната организация би трябвало да заявяват своите активи, само че тези документи са конфиденциални.

От отговора, подписан от представителя на Главния секретар на Организация на обединените нации, се схваща, че там не знаят нищо за тази компания и тя не е била заявена.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР