Бившият вицепремиер и министър на държавната администрация Николай Василев смята,

...
Бившият вицепремиер и министър на държавната администрация Николай Василев смята,
Коментари Харесай

Николай Василев: Трябва да се пази бюджетът, а не да се раздават пари на всеки

Бившият вицепремиер и министър на държавната администрация Николай Василев счита, че при първата вълна в България ограниченията са били положителни и са постигнали положителни резултати. Към актуалната обстановка обаче той има рецензии към ограниченията.

"Парите не падат от небето, а са от държавния бюджет, идват от дефицити и задължения. Означава всички да задлъжняваме, с цел да може някой, който е изискал, да получава ", разяснява пред БНР Василев.

И уточни, че постоянно е бил покровител на концепцията за по-умерени ограничения по отношение на бизнеса.

"Да се пази здравето на държавния бюджет е значимо, а не да се раздават пари на всеки, който изиска. Не е здравословно да се дават пари на хора и компании, с цел да не работят. По-добре е да се поддържат единствено тези браншове, които са потърпевши, а не на всички ", счита Василев.

Добави, че страните, които са изхарчили най-вече пари напролет, са изпаднали в най-голяма криза по-късно.

"Неработенето е формулировка за криза ", изясни той.

Според него рецесията в България нямаше да е по-малка, в случай че са били изхарчени повече пари, само че това е щяло да докара страната до злополука за няколко месеца.

"Кой е споделил, че 2021 година ще е по-лека? Подкрепях, че бюджетът до септември беше на остатък, това беше доста позитивен. Друг е въпросът, че от лятото, когато започнаха апелите за оставка, държавното управление реше да харчи доста. Бях доста отчаян и сюрпризиран от това. Сега държавното управление реши да харчи доста и подвигна опцията за недостиг с 5 милиарда лв., примерно. За следващата година се планува един недостиг от 5 милиарда лв., т.е. за няколко месеца можем да изхарчим 10 милиарда лв.. Това няма да ни извади от никаква рецесия, а страната ще натрупа задължения и дефицити, от които бъдещи държавни управления може би няма да могат да излязат ", разяснява още Василев.

Икономистът акцентира, че би подкрепил по-големите разходи, в случай че те са за покриване на медицински потребности в пандемията- - за коли за спешна помощ, ваксини и т.н.Той обаче смята за недопустимо даването на пари предизборно.

"Ако в този момент сме в положително финансово положение, то не е тъй като в последните години е намалял дългът, а тъй като в предходните години той е бил доста невисок. Сега със страшна мощ ще разрушим тази финансова непоклатимост и би трябвало да дойдат доста новаторски държавни управления, с доста тежък дневен ред, които след години на промени и на икономии да върнат тази обстановка назад на остарялата траектория. За мен тази нова траектория е груба неточност ", предизвести Николай Василев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР