Бившият тайландски министър-председател Таксин Шинаватра, видян във видео на парти за рождения ден на камбоджанския лидер

...
Бившият тайландски премиер Таксин Шинаватра присъства на парти за рожден
Коментари Харесай

Бившият тайландски премиер Таксин Шинаватра присъства на парти за рожден ден на отиващия си камбоджански премиер Хун Сен в Пном Penh

От SOPHENG CHEANG и JINTAMAS SAKSORNCHAI Associated Press, 6 август 2023 г., 2:58 ч. Избори през май.

Таксин каза в събота на платформата X, известна преди като Twitter, че той ще отложи планираното завръщане в Тайланд следващия четвъртък с „не повече от две седмици“, позовавайки се на назначаването на лекар. която води кампания за министър-председател с Pheu Thai на последните избори, беше казала преди почти две седмици, че баща й ще се върне в Тайланд на 10 август.

Тайланд е изправен пред неочаквано труден момент при избора на нов министър-председател, след като прогресивната партия "Движение напред", която се стреми към реформи в няколко области, включително спорен закон, който строго забранява клеветата на кралското семейство, излезе изненадващ победител в изборите на 14 май. Лидерът на партията „Движение напред“ Пита Лимджароенрат се провали в първоначалната кандидатура миналия месец, за да накара парламента да го назначи за нов министър-председател.

Таксин беше избран за министър-председател на Тайланд през 2001 г. и лесно беше преизбран през 2005 г., но беше свален от военен преврат през 2006 г. Той беше обвинен в корупция и злоупотреба с власт и в незачитане на монархията на страната.

Той избяга от Тайланд през 2008 г. да избяга от присъда в затвора по няколко наказателни дела, които той определи като политически мотивирани, и все още може да бъде вкаран в затвора за повече от десетилетие след завръщането си. от сестра си, Йинглук Шинаватра, също беше свален от военен преврат през 2014 г. Тя също беше изправена пред криминални обвинения и избяга в изгнание. return не споменава пътуване до Камбоджа, но видео, публикувано в официалния акаунт на Хун Сен в TikTok, показва Таксин да стои до Хун Сен, придружен от членове на семейството на Хун Сен, на парти за рожден ден в резиденцията на камбоджанския лидер в покрайнините на столицата.

Хун Сен, най-дълго управлявалият лидер в Азия, навърши 71 години в събота.

Хун Сен публикува още повече от една минута видео от партито и написа: „Тази година моят син, деца и внуци, придружени от по-възрастни и по-млади, и моят кръстник, се събраха на рождения ми ден в моя дом.“

Yingluck също беше видян във видеото.

Съобщава се, че Таксин и Хун Сен имат близки отношения и се смятат един за друг за „братя по кръста“. През 2009 г. Хун Сен назначи Таксин за съветник на камбоджанското правителство, но Таксин скоро подаде оставка.

На 26 юли Хун Сен обяви, че ще се оттегли от поста министър-председател министър на 22 август и предаде властта на най-големия си син, Хун Мане, началник на армията на страната, след като неговата управляваща Камбоджанска народна партия спечели убедителна победа на изборите на 23 юли.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР