Бившият старши треньор на баскетболния Рилски спортист Людмил Хаджисотиров заяви,

...
Бившият старши треньор на баскетболния Рилски спортист Людмил Хаджисотиров заяви,
Коментари Харесай

Людмил Хаджисотиров: Налагало се е да правя компромиси в името на това отборът да върви напред

Бившият старши треньор на баскетболния Рилски състезател Людмил Хаджисотиров съобщи, че досега в кариерата му се е налагало да прави взаимни отстъпки в името на това тимът да върви напред.

" Преди да стане треньор човек се учи, чете и мисли, че знае много неща, само че след това с опита научаваш какъв брой неща не знаеш и също по този начин се учиш да се приспособяваш към другите обстановки, тъй като има доста логика на психиката в менажирането на 12 характера, множеството от които са с огромно его и със спортен дух, който им е оказал помощ да стигнат на положително професионално равнище. Да ги подчиниш да работят като едно в името на тима и на това да се реализират задачите. Имало е спешни обстановки безусловно всяка година в тима, без значение дали сме имали единствено 2 загуби през сезона или повече, и се е налагало да върша взаимни отстъпки в името на това отборът да върви напред и да няма спомагателни проблеми. За някои от тях скърбя, а за други не, тъй като са помогнали Рилски състезател да бъде по-добър тим и да има по-добри резултати. Но за мен най значимото е човек да има правила и ценностна система, и да не престъпва дадена граница даже с цената на това тимът да не реализира дадена цел или резултат ", разяснява Хаджисотиров.

Треньорът разкри, че е срещу смяната на правилото за броя на чужденци и българи на терена в мачовете от Националната баскетболна лига. " Аз показах моето мнение, че съм срещу смяната на правилото и да има единствено един българин на терена. Смятам, че претегляйки плюсовете и минусите, съответно за българския баскетбол и българските играчи, е по-добре да има двама българи на терена. Аргументите са разнообразни. Смятам, че когато има такова предписание, се форсират треньорите да работят повече върху развиването на българските играчи и е неизбежно да има повече мотивация, тъй като самите играчи знаят, че в случай че работят крепко, ще имат опция да играят. Много значим мотив за мен е, че ядрото от момчета в младежкия народен тим до 20 години, имаха шанса този сезон да играят много в тимовете в НБЛ. Ако имаше предписание за един чужденец, те щяха да търкат пейката през целия сезон, тъй като пазарът в действителност е подобен, че с положителни сътрудници за по-малко пари, можеи да вземеш положителни чужденци ", съобщи Хаджисотиров.

" Наистина 11 години са ужасно доста време в един клуб и на едно място въобще, а седем като старши треньор рядко се случва в Европа, за което съм признателен. Сега като съм в София и видяно обратно ми се коства като един момент целият интервал.Изразих признателност към всички, които са работили с мен във времето и са ми дали този късмет. Наистина ние последните две-три години печелим постоянния сезон. Успяхме да спечелим Купата на България и Суперкупата. Имахме доста мощни представяния, само че за жалост, макар че беше дебют за Рилски състезател и достигнахме в две следващи години до финала в НБЛ, не успяхме да спечелим купата, което е било съществена цел. Тази година съответно аз мисля, че имаше няколко неща, които не ни стигнаха. Сигурно е имало някои неточности или усъвършенствания, които е трябвало да се създадат в селекцията, наши неточности – треньорски или на играчите, само че като цяло това го има във всеки един тим. Мисля, че ние играхме мощно през постоянния сезон и започнахме доста добре годината. Знаете, че има предписание, което позволява в границите на трансферния интервал тимовете да се укрепват и много клубове избират такава тактика, че да имат спомагателна селекция ", сподели още Людмил Хаджисотиров и продължи:

" Тази година беше, в случай че не се неистина, до 4 март този интервал. Ние взехме решение, че ще продължим с тима и състава, който имахме, което от една страна е морално по отношение на състезателите, които са се трудили цяла година и сме били първи. От друга страна, неналичието на прибавяне на качествени състезатели дава своето въздействие чисто върху резултатите и за мен това е сходно на едно съревнование с коли, в което ти си с една кола и се състезаваш, и си пред останалите, само че в един миг останалите коли се укрепват и последователно те настигат, и задминават в някаква обстановка. Дали е вярно това или не, резултатите го демонстрират, дали е морално или не - щом го разрешава правилникът, това е част от играта и много тимове го вършат. В интерес на истината, оказа помощ много и на Балкан Ботевград, които станаха първенци с прибавянето на двамата състезатели. Това беше едната част. Ние като тим и президентът Петър Георгиев разяснява съдийството, тъй като вие засегнахме тази тематика, съответно в един мач, аз не желая да приказвам за изцяло, само че това е нещо, което се случи в четвъртия мач в Бургас и аз към този момент откакто умерено съм изгледал мача считам, че в действителност можехме да имаме искания и това повлия особено, с цел да не се играе пети мач. "

" Кой щеше да се класира за финала, това към този момент никой не може да подсигурява. Отборът на Черноморец, който направи доста мощен сезон, беше сложен съперник, само че съответно в този мач това също имаше въздействие. Аз като треньор, а и хората в баскетбола имаме искания главно към това, че както ние поставяме доста старания като треньори и като играчи, работим извънредно доста за усъвършенстването си, това би трябвало да се случва по същия метод и с равнището на съдийството, с цел да може да кореспондира. Също по този начин, когато някой прави неточности, както нас ни глобяват и ни санкционират, и това се написа, и се разгласява на всички места, по същия метод да се държи и да се търси отговорност от въпросните съдии, с цел да може да има по-голямо напрежение върху тях и да си правят работа по допустимо най-хубавия метод. Иначе има една безтегловност, липса на отговорност и те знаят, че даже и да се случат някакви неточности, няма да е огромен проблем, тъй като наказването е дребно, а и не се разгласява, остава анонимно и действително керванът си върви, а кучетата си лаят ", добави треньорът.

" Наистина доста години подред ми се събраха и нуждая се от малко отмора и по-късно считам да вървя по семинари, чисто самостоятелно да си подобря уменията и качествата, да посетя някои тимове в Европа и в случай че имам опция да проследя подготовката им. Естествено по-късно ще виждам какви благоприятни условия ще се появят, само че по кое време тъкмо нямам визия ", съобщи още Хаджисотиров.

Попитан дали решението му би било друго, в случай че Рилски състезател бе станал първенец, експертът отговори: " Честно казано, аз по този начин си бях наумил и взел решения за мене още преди няколко месеца, че без значение дали ще станем първенци в края на сезона с Рилски състезател или не реализираме задачата си, това ще ми бъде последната година в клуба. Смятам, че в някакъв стадий се изчерпват нещата или просто човек има потребност от презареждане, с цел да може да се качи на идващото ходило и да действа, и да работи още по-добре. "

На въпрос дали българските треньори имат толкоз дребен късмет за работа в чужбина и по какъв начин би се трансформирало това, и каква е ролята на треньорите в Националната баскетболна лига, Людмил Хаджисотиров разяснява: " Любомир Минчев да вземем за пример бе треньор в Косово. Това е мъчно състезание за работа и той съумя да завоюва Купа и Суперкупа, и изведе тимът от осмо до първо или второ място, което беше доста добре. Смятам, че би трябвало да се случат няколко такива обстановки, няколко треньори да излизат в чужбина на някакво приблизително равнище, да работят добре, да имат положителни резултати и да проправят път за останалите, които въобще имат такива упоритости. Има няколко треньори, които са с по-международен профил и които сме минали през школата на ФИБА, които мисля, че биха имали опция. Но има доста лобизъм в цяла Европа. А по отношение на ролята на треньора в българското състезание, считам, че има напрежение като на всички места. Това е специалност, в която има доста напрежение и действително е обществена специалност, в която всеки може да ти гледа работата, да си изрича мнението, да те подлага на критика, рядко да те насърчава, тъй че е сложна работа и специалност. Има напрежение, пазарът не е огромен, само че положително нещо е, че живот и здраве, доколкото слушам ще се добави 12-и тим в НБЛ следващата година. "

" Мисля, че би трябвало да се влага доста повече в треньорските фрагменти. Всичките ментори и треньори в тригодишния курс на ФИБА, който прекосих, считат, че подобряването като цяло на европейския баскетбол главно е обвързвано с подобряването на треньорските фрагменти. Няма по какъв начин, в случай че нямаш задоволително положителни треньори, те да могат да образоват децата и подрастващите, и да може да се следва правилото на пирамидата. Това е доста значимо, само че е обвързвано и със самите клубове, които да осъзнаят, че човек, с цел да се посвети на треньорската специалност, изключително на работа с деца и подрастващи, той би трябвало да бъде и добре заплатен, с цел да може да се концентрира напълно върху това да се развива и да си прави работата по най-хубавия метод ", безапелационен бе Людмил Хаджисотиров.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР