Бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов оцени предложения дефицит в проектобюджета

...
Бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов оцени предложения дефицит в проектобюджета
Коментари Харесай

Пеканов за бюджета: Първи крачки към повече инвестиции в човешкия потенциал

Бившият длъжностен вицепремиер Атанас Пеканов оцени оферти недостиг в проектобюджета за 2022 година като допустим.

" Така заложеният бюджетен недостиг е допустим, тъй като доста постоянно в България сме пестили прекомерно доста, вместо да влагаме доста повече в човешкия си капацитет и считам, че държавното управление прави първа стъпка към това ", съобщи Пеканов.

Представената от вицепремиера Асен Василев рамка предвижда недостиг от 5.9 милиарда лева. (4.1% от БВП) в края на годината, както и 7.3 милиарда лева предел за вдишване на нов държавен дълг, като с 3 милиарда от тях ще бъдат рефинансирани остарели отговорности. . 

" През пандемичните години - 2020 и 2021 г. голямата част от европейските държавни управления правеха дефицити от 6%,7%, 8%, даже 9%, т.е. те използваха ресурса, който страната има, с цел да подкрепят стопанската система. Ние го правехме в доста по-малък аспект ", разяснява пред БНР Атанас Пеканов и добави, че хората са обезпокоени изключително от инфлацията.

Разработеният проектобюджет за 2022 г. предвижда нарастване на размера на минималната работна заплата от 650 на 710 лева, считано от 1 април 2022 година, както и нарастване на заплатите на педагогическите експерти до 125% от междинната работна заплата за страната.

За инфраструктура общият очакван размер на финансовите вложения в бюджета е 8.2 милиарда лева

В икономическата политика се плануват 410 млн. лева за продължение на мярката 60/40 за поддръжка на бизнеса за опазване на заетостта за шест месеца. По отношение на данъчната политика пред 2022 година ще се запазят съществуващите данъчни ставки, като ще се отстрани налога върху лихвите за физическите лица. Ще се даде опция за потребление на ваучерите за храна и за погасяване на сметки за употребени за битови потребности електрическа сила и вода, като цената им се усили от 80 на 200 лева

В разноските за енергетика са планувани 481 млн. лева за стратегии за компенсиране на разноските на електроразпределителните и електропреносни сдружения и за небитовите крайни консуматори.  450 млн. лева са заложени за компенсиране на високите цени на електрическата енергия и природния газ за небитовите консуматори за първото тримесечие на 2022 година.

Съвсем скоро всички политически сили ще изложат вижданията си по проектобюджета, защото още в петък (4 февруари) Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание възнамерява да го прегледа на първо четене.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР