Бившият служебен премиер и настоящ началник на кабинета на държавния

...
Бившият служебен премиер и настоящ началник на кабинета на държавния
Коментари Харесай

Извънредно от Дондуков 2: Гълъб Донев привика всички служебни министри на Радев

Бившият длъжностен министър председател и сегашен шеф на кабинета на президента Гълъб Донев е събрал на съвещание служебните си министри. Това оповестиха от прессекретариата на президентството. В срещата са взели участие Атанас Пеканов и Христо Алексиев, служебни заместник-министър ръководители, Никола Стоянов, длъжностен министър на стопанската система, Александър Пулев, длъжностен министър на нововъведенията и растежа и Стефан Савов, длъжностен заместник-министър на нововъведенията и растежа.
Енергийната политика би трябвало да отстоява публичния интерес и да води до предвидимост в стопанската система “, съобщи Донев на работната среща с специалисти в президентската институция за протичащите процеси в българската енергетика и стопанска система.
Ръстът в цените на горивата способства за инфлацията в страната и има отрицателно въздействие върху покупателната дарба на жителите и това е устойчива наклонност след края на мандата на служебното държавно управление, беше очебийно на срещата. Липсва последователност в дейностите на постоянното държавно управление във връзка с политиката на служебния кабинет за намаление на цените на горивата и това въздейства сензитивно върху редица браншове в стопанската система – земеделието, превоза, туризма и търговията със артикули от първа нужда, подчертаха участниците в срещата.
Откроено беше смисъла на преместването на активността на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ в България по време на служебното държавно управление, което докара и до обилни данъчни приходи за страната ни по време на неговия мандат – 87 500 000 лв. за интервала септември-декември 2022 година и 126 500 000 лв. за интервала януари-юни 2023 година Отчетена беше и неяснотата пред бъдещето на рафинерията в Бургас предвид на спорните изявления на представителите на ръководещите.
Обща бе позицията, че въведените от българските ръководещи „ енергийни вноски “ върху преноса на природен газ през страната ни, което докара до настояването на Унгария Европейската комисия да стартира наказателна процедура против България, са в несъгласие с Конституцията, с Договора за действие на Европейски Съюз и основават опасност за декапитализирането на „ Булгартрансгаз “. Подобен метод вреди и на партньорските ни връзки с редица европейски страни.
По време на срещата бе регистрирана и тревожната липса на самодейност да се употребяват основаните от служебното държавно управление предпоставки България да се утвърждава като страна, транзитираща енергийни запаси за страните от Европейски Съюз и нашия район и допринасяща за диверсификацията и сигурността на доставките в сходство с визията на Европейския съюз.
Припомняме, че Гълъб Донев бе длъжностен министър-председател в интервала от 2 август 2022 година до 6 юни 2023 г.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР