Бившият шведски национал Стефан Шварц говори специално за предаването Код

...
Бившият шведски национал Стефан Шварц говори специално за предаването Код
Коментари Харесай

Бивш шведски национал: Стоичков беше от друга планета

Бившият шведски национал Стефан Шварц приказва особено за предаването „ Код Спорт “ по RING.

Той ликува с третото място на международното състезание в Съединени американски щати през 1994 година

А кариерата му мина в куп славни тимове – Бенфика, Арсенал, Фиорентина, Валенсия.

Предлагаме акценти от изявлението със Стефан Шварц:

- През вашата кариера постоянно сте срещали български противници. Какви са спомените ви?
 - Главоболие, главоболие, главоболие. Винаги българите са били доста положителни. Имахте Стоичков, Балъков, Костадинов, Лечков, Йорданов… И още доста други. Толкова постоянно се падахме в едни квалификации за международно и европейско състезание. България и Швеция - постоянно в една група. Беше приказен български тим, който ни караше да играем на максимума си. Знам, че резултатите ни против вас бяха положителни. Но аз и моите сътрудници доста почитаме България, тъй като имаше толкоз доста качество при вас. Великолепни играчи!

- Помните ли, че вкарахте гол против ЦСКА през 1993 година?
 - Помня, че беше доста сложен мач в Лисабон. С Бенфика водихме с 2:1, а това си е рисков резултат. Дойде 90-ата минута и аз стрелях отдалече. Стана хубав гол и по този начин спечелихме с 3:1. Знам, че в този миг не направих щастливи почитателите на ЦСКА, само че направих щастливи тези на Левски.

- Защо Швеция завоюва толкоз елементарно дребния край на международното в Щатите?
- Когато загубиш полуфинал, огорчението е голямо. Ние паднахме от Бразилия, а България от Италия. До тези мачове играехме на висока скорост и със самочувствие. Но една загуба на полуфинал те кара да губиш централизация. Но ние с нашия скандинавски нрав успяхме да се вдигнем и си обещахме, че ще дадем най-хубавото против България. И да - изиграхме в действителност мощен мач. Резултатът обаче стана много по-голям, в сравнение с беше разликата в класите.

- Кой български футболист най-вече харесвате?
 - Много са. Аз съм играл против доста българи. Огромно качество. Помня по какъв начин се изправих с Бенфика против Барселона на " Камп Ноу " през 1992 година. Разбира се, Стоичков също беше на терена. Треньор ни бе Свен-Йоран Ериксон, доста прочут експерт, както знаете. Тренирахме цяла седмица по какъв начин да спрем Стоичков. И след единствено четири минути той… вкара първия гол. Велик състезател и популярен дипломат на българския футбол по света. Пожелавам му още триумфи. Знам, че работи за мексиканска телевизия. Всъщност помня всичките ви играчи от Щатите. И на всички искам триумф.

- Как бихте си показали край на мондиала Швеция - България?
 - Бих желал да беше станал. Обстоятелствата бяха сложни. Но край сред Швеция и България щеше да е фикция. Когато противници са ти Бразилия и Италия обаче, действително това е невероятно да се случи. Няма какво повече да кажа.

- Вратарят Томас Равели направи огромен мач в дребния край и попречи на Стоичков да завоюва еднолично " Златната обувка " за голмайстор. Колко мощен беше Христо?
- Един от най-хубавите в света по това време. Той носеше българския тим на раменете си. Въпреки че там бяха Костадинов, Балъков, Йорданов, Лечков и всички останали, Стоичков беше от друга планета. Истински звяр на терена. Невероятен. Равели знаеше преди мача, че Стоичков ще желае непременно самичък да завоюва еднолично " Златната обувка ". Каза ни в съблекалнята: " Няма да му разреша! " Беше огромна борба сред тях. И двамата бяха доста значими играчи - единият за Швеция, другият за България.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР