Бившият шеф на Топлофикация Валентин Димитров - Вальо Топлото получи

...
Бившият шеф на Топлофикация Валентин Димитров - Вальо Топлото получи
Коментари Харесай

Ретро история в Lupa.bg: Вальо Топлото не се отказа от картините си, рискува присъда

Бившият началник на " Топлофикация " Валентин Димитров - Вальо Топлото получи неоправдателна присъда, тъй като не желал да се  раздели със скъпите си картини. Ретро историята е още от времето, когато бранител на подсъдимия беше починалия към този момент юрист Марин Марковски. 

По това време се запорират милионите на Топлото и в даден миг той към този момент не може да си разреши услугите на скъпо платения правист. Двамата афишират, че раздялата е, тъй като имат разнообразни визии за отбраната. Истината е напълно друга. Когато марковият юрист схваща, че клиента му е усложнен, той поглежда към скъпите картини на Вальо Топлото, които висят на стената в дома му. " Героят от прехода " обаче изрично отхвърля да се раздели с картините и тогава стопира да употребява услугите на Марин Марковски. Говори се даже, че Топлото имал неплатени суми към починалия към този момент юрист.

Тогава Марин Марковски се раздели с подсъдимия Димитров, тъй като съгласно думите му той отхвърли да приема съкратената процедура, която предлага юриста, след това получи 5 годишна ефикасна присъда от Софийския областен съд. " Ако ме беше послушал, щеше да се размине с пробация ", изясни тогава бранителят. По-късно обаче Топлото стартира да печели борби в правосъдната зала. 

Смени и Лъчезар Таков



Вальо Топлото смени и различен прочут юрист Лъчезар Таков. Пред състав на Софийски градски съд Димитров изясни, че от последното правосъдно съвещание на 7 юли до в този момент сред него и бранителя му се получавали разлики, които прераснали във омраза по отношение на метода по който подсъдимият счита, че би трябвало да бъде защитаван.

Валентин Димитров напомни, че при последното гледане на мярката му за неотклонение той е изтъкнал пред съда част от претекстовете, с които изиска нов юрист. Тогава мярката на подсъдимия Димитров беше изменена от парична гаранция в размер на 20 хиляди лв. в гаранция от 5 хиляди лв..

Пред публицисти тогава Димитров отхвърли всевъзможен коментар.

Върховният съд оправда някогашния шеф на общинската " Топлофикация София " Валентин Димитров - Вальо Топлото по делото за заграбване на огромни суми пари от сдружението. Решението на съда, което е бе дефинитивно.

Прокуратурата упрекна преди повече от 15 години Димитров, че е присвоил от ръководеното от него сдружение 4.5 млн. лева

Висшата инстанция на съда обаче преценя, че с цел да има заграбване би трябвало длъжностното лице да е разполагало с движимости, пари или други полезности, връчени му или поверени да ги пази и ръководи, по този начин като че ли са персонално негови. В случая обаче става въпрос за платени с парите 152 доставки на произведения за топлопреносната мрежа, за които има подписани и контракти. Доставени са артикули, издадени са и фактури

След 13 години разглеждане, завърши на първа инстанция делото за пране на пари против Вальо Топлото. Той бе приет за отговорен и наказан на 7 години затвор. Междувременно той излежа тригодишна присъда, постановена по друго дело и бе освободен от пандиза. Трети развой против него чака решение във Върховния касационен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР