Бившият шеф на полицията в Каталуния, който беше похвален за

...
Бившият шеф на полицията в Каталуния, който беше похвален за
Коментари Харесай

Ексшефът на каталунската полиция обвинен за членуване в престъпна организация

Бившият началник на полицията в Каталуния, който беше окуражителен за дейностите си след терористичните офанзиви в Барселона през август 2017 година, е упрекнат, че членува в незаконна организация за ролята си в събитията , довели до едностранното оповестяване на Каталуния за самостоятелна страна два месеца по-късно, написа " Гардиън ".

Хосеп Луис Траперо е от " комплицирана и разнородна незаконна организация ", водена от някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон, разгласи испанският арбитър Кармен Ламела.

В обвинителния акт написа още, че Траперо е упрекнат в нарушение на публичния ред, обвързвано с декларацията за самостоятелност през октомври.

Ламела разяснява, че районните полицейски сили Mossos d`Esquadra са " споделили обща цел за обособяване на Каталуния и оповестяването й за република, и по този метод смяна на политическата организация на страната и държавното управление, което е в несъгласие с конституцията и самостоятелния статут ".

Преди по-малко от година Траперо и сътрудниците му бяха приветствани като герои след терористичните офанзиви в Барселона и Камбрилс. Часове след офанзивите районната полиция простреля и задържа всички, които са забъркани в нападението. 14 души бяха убити, а повече от 130 пострадаха.

Обвиненията против Траперо са във връзка със събитията през септември и октомври 2017 година През септември районната полиция не се намеси, когато огромна навалица от хора блокира за часове членове на испанската гражданска армия в държавна постройка в Каталуния. По време на случая няколко автомобила на армията бяха потрошени.

На 1 октомври Mossos трябваше да затвори секции на референдума. Полицията не се намеси, защото изпълнявала заповеди на локалното държавно управление. Гражданската армия и националната полиция се пробваха да спрат референдума със мощ.

Траперо беше отхвърлен от поста през октомври, откакто испанското държавно управление наложи директен надзор. Днес повдигнаха обвинявания и на други двама чиновници от районната полиция и един чиновник на локалното вътрешно министерство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР