Бившият шеф на НАП Мария Мургина осъди прокуратурата за обезщетението

...
Бившият шеф на НАП Мария Мургина осъди прокуратурата за обезщетението
Коментари Харесай

Бившият шеф на НАП Мария Мургина осъди прокуратурата за обезщетение от 125 000 лв. - Темида

Бившият началник на Национална агенция за приходите Мария Мургина осъди прокуратурата за компенсацията от 125 000 лева Решението, което не е дефинитивно, е на Софийския апелативен съд и с него се усилва с 95 000 лева присъденото на първа инстанция обезщетение , заяви " ".

Преди две години Мургина заведе иск за 200 000 лева против държавното обвиняване по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) поради воденото против нея дело за закононарушения по работа, насила и документно закононарушения, което продължи 7 година Накрая тя  напълно в края на 2016 година от Върховния касационен съд.

Делото против Мургина бе за насила, оказана над неин чиновник - също към този момент някогашна шефка на данъчните в Силистра Милена Цолчовска. Според Цолчовска тя е била заплашвана да напусне поста си, като причина за натиска от страна на Мургина са проверки на компании на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Гюнай Сефер.

На 10 декември 2015 година за трети път Софийският апелативен съд прочете оправдателна присъда на Мария Мургина. С решението си апелативните магистрати анулираха присъдата от 4 година затвор, която бе постановена от Софийския градски съд при започване на 2011 година

Мургина бе наказана само на първа инстанция. След това САС я оправда изцяло. Заради обвиняването в насила след това Върховен касационен съд върна делото. При повторното разглеждане апелативните магистратите още веднъж я признаха за почтена. В началото на юни 2015 година Върховен касационен съд още веднъж върна делото.

Тричленният състав на Върховен касационен съд счете, че касационният митинг и касационната тъжба на частния обвинител и цивилен просител Милена Цолчовска са неоснователни.

През април м.г. на някогашната шефка на Национална агенция за приходите обезщетение от 30 000 лева поради претърпени моралните вреди от противозаконните обвинявания, като показания дадоха някогашната секретарка на Мургина и мъжът, с който тя живее на брачен начала. Те описаха за изключителния стрес, който е претърпяла по време на процеса, и цитираха изявление на някогашния зам. градски прокурор на София Роман Василев. След покачване на обвинението през 2009 година той споделил, че всички свързани с нея чиновници на Национална агенция за приходите, " би трябвало да имат страха на прокуратурата, тъй като тя ще стигне до всеки от тях ".

Мургина изпаднала в цялостно обезсърчение, гледала постоянно в една точка и почнала деградация на физическото ѝ положение. Назначената здравна експертиза също посочила връзка сред претърпяния мощен стрес и отключилите се болести на Мургина, а необятното разгласяване на случая в допълнение спомогнало за понесените вреди.

САС взема решение, че Мургина би трябвало да бъде обезщетена с 40 000 лева единствено за обвиняването в закононарушение по работа, по което в началото е била наказана, още 50 000 лева за обвиняването в насила, което е поддържано 7 година, като за него апелативните съдии означават, че е за тежко съзнателно закононарушение и " има отрицателно отражение върху качествата на върховен държавен чиновник, претрупан с кадрови административните отговорности като началник на организация ". Според САС на обезщетяване с 30 000 лева предстои и другото закононарушение по работа, за което Мургина е била упрекната, а с още 5000 лева и обвиняването за документно закононарушение.

Според САС претекстовете на градския съд, който присъди единствено 30 000 лева общо за Мургина, са били подробни и ясни, само че размерът на компенсацията е голословен и не подхожда на откритите вреди.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР