Бившият шеф на "Кремиковци" и бивш президент на ЦСКА Александър

...
Бившият шеф на "Кремиковци" и бивш президент на ЦСКА Александър
Коментари Харесай

Александър Томов съди прокуратурата за близо 700 000 лв.

Бившият началник на "Кремиковци " и някогашен президент на ЦСКА Александър Томов е следващият оневинен по знаково дело, който търси обезщетение от прокуратурата. Искът му по закона за отговорността на страната е за общо 686 хиляди лева - 100 хиляди от тях са за морални вреди, а останалите - за имуществени, оповестява "Сега ". Процесът ще се гледа през октомври от Софийския градски съд.

Томов получи правото да съди прокуратурата през лятото на 2016 година, когато беше дефинитивно оневинен по делото за заграбване на 3 490 000 евро от ЦСКА и 29 330 973 лева от "Кремиковци ". Съдебната сага се проточи дълги години и процесът няколко пъти се разхожда сред инстанциите. Първоначално през 2011 година Мариян Марков от Софийския градски съд призна Томов за отговорен по част от обвиняванията и му дефинира 9-годишна присъда. След това обаче 2 години съдията не написа претекстовете си за присъдата и по този начин блокира разглеждането на делото от горната инстанция. В началото на 2017 година Марков беше дисциплинарно уволнен от правосъдната система.

Когато най-накрая процесът стигна до апелативния съд, магистратите анулираха присъдата поради процесуални нарушавания и подредиха делото още веднъж да бъде прегледано от градския съд. Апелативните съдии одобриха, че сътрудника им Марков не е стимулирал присъдата на Томов. А неналичието на претекстове на процедура е равно на липса на присъда, по тази причина делото би трябвало да бъде върнато за наново разглеждане.

При второто гледане на делото Томов беше оневинен на три инстанции. Обвинители бяха Божидар Джамбазов и Роман Василев Роман Василев е министър за развиване на електронното държавно управление от 12 март... към профила, които по това време бяха зам.-градски прокурори. Василев към този момент не е в държавното обвиняване - напусна самичък през лятото на 2014 година, а Джамбазов е във висшата прокуратура.

Ако Томов осъди прокуратурата, процесът за "Кремиковци " ще бъде следващият неуспех на прокуратурата, който ще остане за сметка на данъкоплатците. Фиаското с делата от аферата "Софийски парцели " да вземем за пример също донесе солидни компенсации на оправданите за източването на това общинско сдружение. Процесите от тази сага се проточиха 10 година Друго шумно дело, приключило с оправдателни присъди и отворило вратата за търсене на компенсации, е това против някогашния боен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. На Сантиров беше присъдено обезщетение от 200 хиляди лева, а на Цонев - 100 хиляди лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР