Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев отива

...
Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев отива
Коментари Харесай

Бившият ректор на МУ-София отива на съд за незаконен прием

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев отива на съд за длъжностни закононарушения и участие в проведена незаконна група, оповестиха от пресцентъра на профилираната прокуратура. По делото са подсъдими също деканът на факултет „ Дентална медицина “ в същия университет и още четирима души. 

Според прокуратурата шестимата са създали в началото на декември 2014 година незаконно сдружение с цел материално облагодетелстване, посредством гарантиране приемането в университета на студенти - най-вече чужденци, които не дават отговор на изискванията за банкет.

" За набиране на задгранични студенти уредникът и началник на незаконната група В.М. привлякъл три лица от фамилно консултантско сдружение със седалище в Петрич, както и английски студент от иракски генезис. Набраните в нарушаване на изискванията за банкет студенти били от Гърция и Англия. Освен набирането на студенти по медицина, участници в незаконното съдружие подготвяли и представяли документи за записване или пренасяне на студенти в МУ-София за основаването на погрешно усещане за съблюдаване законовите условия за банкет на задгранични студенти ", се твърди в обвиняването. 

Прокуратурата е открила, че длъжностните лица в университета – ректорът и деканът, са нарушили служебните си отговорности, с цел да бъдат признати всички задгранични студенти, „ обезпечени “ от другите обвинени по делото.

Освен за управление на проведена незаконна група, работила на територията на България, Англия и Гърция, ректорът Ваньо Митев е упрекнат и за това, че в интервала от септември до ноември 2015 г. в качеството му на длъжностно лице е направил 35 действия, с които е осъществил състава на общото закононарушение по работа. За съучастничество в 25 от тези действия е предаден на съд деканът А.Ф.

Повдигнато е и едно обвиняване на чиновник в консултантската компания, взел участие в незаконната активност, за търговия с въздействие. То е осъществено във връзка с гръцка гражданка, само че която е било обещавано, че ползвайки контактите с ректора на МУ-София, тя ще бъде записана безпроблемно за студент в университета.

Делото против някогашния ректор на МУ-София е резултат от " удара " на ДАНС и ГДБОП през 2018 година Тогава проверяващите органи твърдяха, че вузът приемал нелегално чужденци срещу 40-50 хиляди евро. Толкова коствало заплащането на изпитите по време на цялото следване, като един изпит се търгувал сред 2 и 5 хиляди евро. Става дума за над 20 студенти с английско поданство, произхождащи от Иран, Ирак, Египет и Ливан. Някои от тях не са имали даже приблизително обучение.

http://old.segabg.com/article.php?id=891027

ОПРАВДАН

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев отива на съд за повторно, откакто през 2018 година Софийският градски съд го оправда по друго обвиняване за занемареност. Прокуратурата твърдеше, че докато Митев управлявал едно от най-големите висши учебни заведения у нас, е позволил да бъдат записани повече от 100 задгранични студенти без наложителните приемни изпити и с по-малки такси за образование. Така ощетил Медицинския университет с повече от 1 милион лв..
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР