Бившият ръководител на Държавния департамент на САЩ Кондолиза Райс заявява

...
Бившият ръководител на Държавния департамент на САЩ Кондолиза Райс заявява
Коментари Харесай

Кондолиза Райс: Путин е шокиран от начина, по който Западът реагира на войната в Украйна

Бившият началник на Държавния департамент на Съединени американски щати Кондолиза Райс декларира в изявление за програмата BBC Newsnight, че след президентските избори през 2024 година американската администрация ще продължи да поддържа Украйна , без значение кой ще бъде идващият жител на Белия дом.

Припомняме, че Кондолиза Райс управлява американската дипломация по време на втория мандат на президента Джордж У. Буш, от 2005 година до 2009 година.

Днес, тя е началник на Института " Хувър за проучване на войната, революцията и мира " в Станфордския университет, и споделя персоналните си усещания от президента Путин и изяснява аргументите за съмнението на Запада да наложи наказания на Москва поради нахлуването в Грузия през 2008 година.

Кой е отговорен за Грузия?

В изявлението за BBC Newsnight Райс би трябвало да отговори на въпроса дали приема, че Вашингтон носи морална отговорност за това, което мнозина считат за непълен дипломатически отговор на съветската инвазия в Грузия по време на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година.

По това време точно Райс оглавява американската дипломация.

Според застъпващите сходна позиция точно слабата реакция на Запада против експанзията, проявена от Русия по отношение на Грузия, насърчила Путин през 2014 година да реши да анексира Крим и да стартира въоръжен спор в Донбас .

И откакто нарушаването на интернационалните правила в Грузия остана на процедура ненаказано, осем години по-късно, през 2022 година, той стартира пълномащабна интервенция в Украйна.
 Украйна не може да влезе в НАТО в близко време, счита Кондолиза Райс
Украйна не може да влезе в НАТО в близко време, счита Кондолиза Райс

За Йоханес Хан участие на Украйна в Европейски Съюз в околните години е нереалистично

" Ако Украйна беше член на НАТО, Путин евентуално нямаше да се реши на сходен ход? " - попита журналистът от BBC Newsnight.

Контекст

В отговор Райс му напомни, че през 2008 година международната финансова рецесия беше в разгара си, което усложни обстановката с хипотетичното въвеждане на по-сериозни стопански наказания.

По думите й американската администрация е щяла да бъде доста щастлива, в случай че е можела да даде по-сериозна помощ на Грузия, само че действителността е била друга и тя не е имала сходна опция.

Що се отнася до анексирането на Крим и започването на военни дейности в Донбас, Райс обърна внимание, че още тогава в американската администрация се заговорило, че бъдещето на Украйна е в НАТО и точно в тази посока трябвало да се работи.

" Може би беше неточност основаването на " неутрална зона ", която беше за сметка на украинска територия ", призна Кондолиза Райс.

След това добави: " Но би трябвало да призная, че в актуалната обстановка отговорът, който Путин получи от Запада - реакцията на неговата пълномащабна инвазия - най-вероятн о го е шокирал . Защото този път и Америка, и Европа дадоха отговор по доста безапелационен метод. "

" Наистина считам, че Путин остана шокиран ", повтори Райс.

След това тя продължи да разяснява държанието на Путин, уточнявайки, че той мисли в понятията на империята .
 Кондолиза Райс упорства за увеличение на доставките на оръжие за Украйна
Кондолиза Райс упорства за увеличение на доставките на оръжие за Украйна

Отворено писмо до актуалната администрация

Твърденията му, че НАТО сякаш е опасност за Русия, единствено прикриват същинската цел на Кремъл .

Според някогашния държавен секретар П утин вижда своята историческа роля във възобновяване на Руската - или по-скоро на Съветската империя.

" През годините имах опция добре да го опозная ", продължава Райс. Той бе постоянно заобиколен от хора -достатъчно мощни фигури, които, когато приказват с него, му споделят истината .

" Но към него имаше други хора ", продължава Райс, като прецизира, че в този момент тези " други хора " са единствените, които са останали.

" Това са безропотни реализатори . Путин прекара пандемията в другарство с " съвременни Распутиновци ", които нашепваха на съветския президент за наследството, което би трябвало да остави, за неговата предопределена и историческа роля, която е да възвърне или да построи отначало Руската империя .

" И в един миг той просто беше омаян от илюзията за великолепие. И най-после з агуби способността да си дава сметка за следствията от дейностите си . "

Три разновидността с един излаз

В отговор на въпрос какъв брой дълго ще продължи американската поддръжка за Украйна, Кондолиза Райс изрази убеденост, че помощта на Съединени американски щати за Киев сигурно няма да спре, откакто станат ясни резултатите от президентските избори през 2024 година .

" Който и да заеме поста президент на Съединените щати - в този момент или в бъдеще - може да се опита да употребява аргумента - американците се умориха от световните спорове и поради това дано някой различен да направи това - да поддържа Украйна! " - уточни Райс.

Тя обаче добави, че нейният народ постоянно се е справял със дилемите си - и през Първата международна война, и през Втората, и след терористичните офанзиви от 11 септември, и в този момент в Украйна.

Тя разяснява и че във връзка с войната в Украйна републиканците са разграничени на три съществени лагера .

В първата група доста мощно поддържат Украйна и аргументът им е, че е в полза на Америка да подсигурява, че там експанзията на Владимир Путин няма да приключи с неговата победа.

Във втория лагер са хора, които не са доста сигурни коя позиция да заемат и упорстват да видят по-убедителни доказателства от Украйна, че американските пари се харчат по предопределение . Тази група обаче даже и не си и помисля да поддържа Киев.

И най-после - в третия лагер са гласовете на изолационистите .

Според Кондозила Райс обаче, който и да стане президент на Съединените щати, бързо ще си даде сметка, че изолационизмът е несигурна позиция , при която и американската дипломация, и светът към Съединени американски щати, могат да рухнат.

Ето за какво някогашният държавен секретар счита, че всеки президент на Съединени американски щати, който заеме сходна изолационистка позиция, ще бъде доста неизвестен измежду американските жители.

Други тематики , наранени в изявлението по BBC Newsnight

Освен за войната в Украйна, Райс бе питана и за визията й за спора на Пекин с Тайван - главен препъникамък в връзките сред Съединени американски щати и Китай от десетилетия.

Китай счита Тайван за своя територия, само че Тайван е под закрилата на Съединените щати - нещо, което съгласно доста наблюдаващи, е единствената причина Китай да не нахлуе на острова .

Според Кондолиза Райс Китай сполучливо е употребявал неповторимите си позиции на международния пазар, с цел да ускори военния си капацитет.

" Си Дзинпин пристигна на власт с обещания да изпревари стопанската система на Съединени американски щати като международен водач в технологиите ", напомни дипломатът и добави, че другото нещо, което е направил Пекин, било да заеме по-твърда позиция по отношение на съседите си в Южнокитайско море.

" Разбира се, държанието на Пекин провокира съответната реакция ", изясни тя и добави: " Т ова не е Китай, който познавахме преди ". И вследствие на това връзките сред Съединени американски щати и Китай също се трансформирали и станали по-различни от преди.

На въпрос какъв брой е евентуално тайванският спор да ескалира при директната борба сред Китай и Съединени американски щати, Райс отговори, че сходен сюжет към момента е изцяло вероятен .

" За да се избегне сходен спор, е належащо да се подсигурява, че Тайван е задоволително добре квалифициран в областта на защитата , с цел да може, благодарение на Съединени американски щати, да отговори на китайската експанзия в района ", уточни Райс.

Според нея точно по този начин ще може да се изясни на Китай, че спорът в Тайванския проток не е от изгода за никого.

Голямото достижение на Кондолиза Райс

Кондолиза Райс, която през 2005 година стана втората жена (след Мадлин Олбрайт) и първата чернокожа жена, отпред на Държавния департамент на Съединени американски щати, влиза в политиката от катедрата по политически науки в Станфордския университет .

След рухването на Берлинската стена през 1989 година президентът Джордж Х. У. Буш я кани за консултант по въпросите за Източна Европа. В това си качество тя съставлява Съединени американски щати по време на договарянията към обединяването на Германия и разпадането на Съветския съюз.

Според някои източници, когато Буш-старши показва Кондолиза Райс на Михаил Горбачов през декември 1989 година, той му споделя:

" Това е Кондолиза Райс. Всичко, което знам за Съветския съюз, го знам от нея ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР