Бившият президент на Южна Африка Зума беше освободен час след връщането му в затвора

...
Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума беше върнат в
Коментари Харесай

Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума беше върнат в затвора в петък, за да изпълни решението, че освобождаването му поради влошено здравословно състояние е незаконно - но беше освободен само след час под процес на опрощаване, за да се справи с пренаселеността в затвора.

81-годишният мъж пристигна в изправителния център за задържане в Есткорт в 6 часа сутринта местно време и беше „допуснат до системата“, преди бързо да бъде освободен, според националния комисар на поправителните служби Макготи Тобакгале.

Зума, който беше президент от 2008 г. до 2018 г., започна да излежава присъда от 15 месеца лишаване от свобода през юли 2021 г., след като беше обвинен в неуважение към съда за неподчинение на призовка да се яви на разследване за корупция по време на управлението му.

Първоначалният му арест доведе до бурни протести в Южна Африка, които убиха десетки хора.

През септември 2021 г. правителственият отдел за поправителни служби съобщи, че Зума, тогава 79-годишен, е бил освободен от затвора по медицински причини поради лошо здраве. Отделът обяви, че Зума е бил освободен от затвора през октомври 2022 г.

Но Апелативният съд на Южна Африка постанови през ноември, че Зума трябва да се върне в затвора, заявявайки, че решението да бъде освободен по медицински причини е незаконно.

За да изпълни решението, Зума се върна в затвора в петък, но се възползва от политиката на южноафриканския президент Сирил Рамафоса за опрощаване на извършителите на ненасилствени престъпления в Южна Африка, за да се намали пренаселеността в затворите.

Пренаселеността на затворите „представлява пряка заплаха за здравето, сигурността и управлението на затворниците и може да доведе до нарастване на гангстеризма“, каза министърът на поправителните служби Роналд Ламола в петък.

„По-важното е, че възпрепятства способността на отдела да предоставя програми за развитие и рехабилитация.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР