Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума се върна в

...
Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума се върна в
Коментари Харесай

Бившият президент на ЮАР Зума влезе в затвора и веднага беше освободен

Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума се върна в пандиза, с цел да бъде освободен неотложно, заяви държавното управление по отношение на последния поврат в правосъдната сага, обвързвана с присъдата му за пренебрежение към съда.

Зума получи заповед да се яви още веднъж в пандиза и дойде в 6 ч. сутринта локално време в следствения арест в Есткорт, северозападно от Дърбан, където беше " признат в системата ", оповестиха от затворническата работа.

Но беше освободен съвсем незабавно като част от " процеса на опрощаване ", целящ да се оправи с пренаселеността на пандиза, съобщи националният комисар на корекционната работа Макготи Тобакгале на конференция в Претория

" При постъпването му в системата той беше подложен на административни процедури... След това беше освободен ", сподели Тобакгале.

Зума беше наказан през юни 2021 година, откакто отхвърли да даде показания пред комисията, проверяваща финансовите злоупотреби и шуробаджанащината по време на неговото ръководство, само че беше освободен предварително по медицински аргументи единствено два месеца след влизането на присъдата в действие.

Той стартира да изтърпява присъдата си предварително през юли 2021 година

Вкарването му в пандиза провокира митинги, които прераснаха в протести и грабежи, при които починаха над 350 души в най-тежкото принуждение в страната от идването на демокрацията в Южна Африка.

През идващия месец той беше признат в болница за неизяснено положение, преди да получи предварително освобождение по медицински аргументи.

През ноември предходната година апелативният съд откри, че освобождението е било нелегално, и подреди 81-годишният мъж да бъде върнат в поправителния център " Есткорт " в източната провинция Квазулу-Натал.

Затворническата работа на Южна Африка, която даде условното освобождение на Зума, апелира решението, само че предишния месец Конституционният съд отхвърли настояването.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР