Бившият премиер предупреди, че машинният вот се манипулираЦИК дава достъп

...
Бившият премиер предупреди, че машинният вот се манипулираЦИК дава достъп
Коментари Харесай

Борисов позна за вота - мачът е свирен

Бившият министър председател предизвести, че машинният избор се манипулира
ЦИК дава достъп до изходния код на устройствата за гласоподаване на хора, назначени на цивилен контракт

Засега са наети четирима външни разработчици

Бившият министър председател Бойко Борисов неведнъж предизвестява, че “съдията на мача е платен, машинният избор се манипулира и мачът е свирен”. Много въпроси провокираха тези изказвания. “Труд” потърси отговорите и наподобява, че някогашният министър-председател ще се окаже прав.

Прав, тъй като ЦИК са наели външни хора, физически лица със личен бизнес в региона на осведомителните технологии, които ще имат цялостен достъп до сорс кода на машините за гласоподаване. Тези хора имат право да дописват този код и да надграждат софтуера.

Не е ясно по какъв начин тъкмо са определени въпросните специалисти-разработчици, нито дали са минали през инспекции на ДАНС и Министерство на вътрешните работи за надеждност (такива инспекции са наложителни и през тях до момента са минавали всички техници, които имат достъп до машините за гласуване).

Засега са наети четирима експерти на цивилен контракт - Тодор Цветанов Цолов, Пламен Желев Желязов, Александър Недялков Кирков, Румен Гошков Богдански. Първо те ще минат образование в “Смартматик”. В публичната поръчка е записано, че би трябвало да придобият подготвеност за равнище на услуга Трето.

Това значи да могат да правят “отдалечени софтуерни съвещания за периода на гаранционната поддръжка от производителя “Смартматик Интернешънъл холдинг Б. В.” на специалисти-разработчици, посочени от ЦИК по модифициране на приложението, образование, документи и процедури за придобиване на дарба за самостоятелно ръководство и модифициране на софтуера за всевъзможен тип избори, планувани в Изборния кодекс (ИК), без интервенция на доставчика и производителя от ЦИК.

Т. е. те ще бъдат “очите и ушите” на ЦИК, в което няма нищо неприятно. Експерти разясниха пред “Труд”, че неприятното стартира незабавно след положителното желание на ЦИК да си обезпечи самостоятелност от доставчика на машините. Започва с назначението на специалистите-разработчици на цивилен контракти, което ги освобождава от всякаква отговорност. Няма пояснение за какво тези хора се назначават към ЦИК, а не към държавната компания “Информационно обслужване”, която е част от изборния развой. В мъгливост е и методът, по който са подбрани специалистите. Ясно е единствено, че се обогатява практиката, създаваща условия за подправяне на вота. От ЦИК обясниха, че специалистите са им предложени от “Информационно обслужване” и от Държавна организация “Електронно управление”.

За първи път сходни специалисти бяха наети за предварителните избори за Народно събрание на 11 юни, само че опитът приключи с крушение. Става въпрос за Атанас Шарков, който се оказа деятел на “Да, България” и консултант на служебния министър председател Стефан Янев. Той бе нает от ЦИК като съветник за машините. Гражданският му контракт беше преустановен небрежно през юни, а от ГЕРБ показаха подозрения за негова интервенция в изборния развой.

Любопитен факт е, че същият Атанас Шарков е бил съучастник с назначения наскоро за специалист-разработчик Пламен Желязов. Те са имали обща компания “Омега мениджмънт” АД. Пламен Желязов е притежател и на “Невроника” ЕООД, на “Индустриални системи и системи за сигурност България” и на “Лион технолоджис”.

Другият специалист на цивилен контракт с ЦИК - Александър Кирков е съучастник в три софтуерни компании - “7Д сървисис” ООД, “Кибер био” ООД, “Моята кола” ООД и едноличен притежател на още една - “Лион технолоджис” ЕООД, като е шеф и на четирите, сочи информация в Търговския указател.

Тодор Цолов e управител в българския клон на американската ИТ компания DXC Technology. Преди това е работил в Hewlett Packard, Vivacom и други, демонстрира информацията в неговия профил в обществената мрежа за настоятелен контакти LinkedIn.
Румен Богдански няма участия в сдружения.

Въпросът е организиран
ЦИК: Още експерти ще назначим
“Още ще назначим. Ще наемаме още външни експерти. Идеята е да се сътвори особено звено, което да бъде инкорпорирано в ЦИК”, разяснява пред “Труд” Димитър Димитров от ЦИК.

Той изясни, че задачата е комисията да стане самостоятелна и сама да може да ръководи процесите. “Разбира се, че ще имат достъп до кода. Препоръчаха ни ги от ДАЕУ и от “Информационно обслужване”, разяснява още Димитров.

Според Емил Войнов назначените четирима експерти нямало да се занимават с машините за идните избори, а единствено щели да преминат през образованието в “Смартматик”. Войнов също акцентира, че задачата била ЦИК да може да взема независими решения след експертни оценки от IT експертите.
Радомир Чолаков, правист ГЕРБ: Несериозно е да се назначават специалисти на цивилен контракти


Това, което ЦИК не разбра, е, че гаранциите за почтени изброи се дават от политическите сили, а не от самостоятелни специалисти. Редно беше и би било вярно ЦИК да предложения всяка политическа мощ, която ще взе участие в изборите, да излъчи свои компютърни експерти, които да вземат участие в процеса на обслужване на машините, пипане на софтуера и въобще всичко, което би трябвало да се прави по софтуера и по машинното гласоподаване, на правилото, на който е формиран самият ЦИК. ЦИК да набира самостоятелни специалисти на свободния пазар и да ги назначава на цивилен контракти е безусловно несериозно и отваря вратата за това всевъзможни групи по ползи или избрани политически сили да стартират свои хора, с което в последна сметка да бъде хвърлена сянка върху честността на изборния развой.

Въпросът с машините и софтуера е доста внимателен, тъй като никой от жителите не може да разбере по какъв начин действа софтуера и няма по какъв начин да разбере какво се случва с флашката откакто тя излезе от машината и тръгне към ЦИК. Много е близо до мозъка, че флашката може да бъде сменена. Поради това би трябвало да има политически надзор във всички стадии на процеса - от зареждането на машините със софтуера, слагането на машините, обслужването на машините в хода на изборния ден, отчитането на резултата, преглеждането на флашките и придвижването на флашката до районната изборна комисия и от там до ЦИК, би трябвало да има компактен политически надзор, който може да бъде сбъднат единствено от специалисти, излъчени от партиите.
Петър Славов, правист, “Демократична България”: Временните контракти може да се окажат рискови


По метода, по който е оповестена публичната поръчка се вижда, че става въпрос за софтуерни разработчици. Не е извънредно да се употребяват сходни експерти на цивилен контракт. Но като се има поради, че законодателят трайно се ориентира към машинно гласоподаване поражда въпросът не е ли по-разумно ЦИК да намерения и да назначи в границите на администрацията си хора, с нужната подготвеност, които да са непрекъснато там, да си носят отговорността за модификациите на софтуера и за резултатите от работата му. Очевидно е, че за всички избори ще се вършат промени в софтуера - бюлетините са разнообразни, претендентите - също, т. е. това ще е една непрекъсната нужда. И да се разчита на краткотрайни контракти може да се окаже рисково. Какво става, в случай че някой реши да си приключи контракта директно преди изборите?

Загубени в превода
ЦИК предложения Густав Малер да достави машини за вота




ЦИК изпрати покана за присъединяване в публичната поръчка за доставка на още 1600 машини и за образование на компютърни експерти до композитора Густав Малер (1860-1911 г.) От комисията даже са объркали името на великия Малер, като към него са добавили и Lane, което на нидерландски значи бул.. Причина за недоразумението е, че в бързината някой от ЦИК е написал името на булеварда (Gustav Mahlerplein 25 C 1082 MS Amsterdam), на който се намира офисът на “Смартматик” в Нидерландия, вместо името на шефа Франс Гуннинк.

В 18 часа през днешния ден в ЦИК ще чакат Густав Малер от “Смартматик”, “Сиела” и “Информационно обслужване” да показват офертите си за спомагателните 1600 машини. Максималната планирана цена за устройствата е 9,5 млн. лева

За спомагателните машини са планувани още средства
Близо 124 млн. лева ще костват изборите


Изборите за президент и предварителните за народни представители, които ще бъдат на 14 ноември 2021 година, ще костват 123,8 млн. лв., оповестиха от пресслужбата на кабинета в понеделник. Вотът на 11 юли за Народно събрание струваше 57,1 млн. лева, а на 4 април близо 110 млн. лева поради закупуването на машините.

Служебното държавно управление утвърди план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на вота на 14 ноември неприсъствено, като общите разноски са разпределени за възможни два тура на изборите за президент и вицепрезидент.

Съгласно Изборния кодекс разноските по подготовката и произвеждането на изборите са за сметка на държавния бюджет, по призната от Министерския съвет план-сметка, съгласувана с Централната изборна комисия (ЦИК). План-сметката за изборите се приема не по-късно от 55 дни преди изборния ден.

При нужда, след подписване на контракт за доставка на спомагателни профилирани устройства за електронно машинно гласоподаване с конфигуриран прибавен и систематичен програмен продукт, ще бъдат обезпечени нужните спомагателни разноски за задачата по бюджета на ЦИК. От комисията към този момент оповестиха, че желаят да купят спомагателни 1600 машини. От компания “Сиела Норма”, която обезпечава машините за гласоподаване, към този момент оповестиха, че могат да доставят даже над 2000 нови устройства. Като една машина ще коства към 6000 лв..
При взимане на решение от страна на ЦИК за въвеждане на видеонаблюдение в изборните секции, държавното управление има подготвеност да обезпечи нужните за задачата спомагателни средства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР