Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и бившият

...
Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и бившият
Коментари Харесай

Ще разпитат Борисов и Пламен Георгиев за Ало, Ваньо и кюлчетата

Бившият министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов и някогашният ръководител на КПКОНПИ Пламен Георгиев ще бъдат извикани на разпит по проблема " Ало, Ваньо " и кюлчетата злато, снимани в резиденцията " Бояна ". Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в предаването  " ЕвроДикоФ " на телевизия " Евроком ".

При предходното си присъединяване вицепремиерът беше заречен в границите на седмица да даде повече информация за развиването на следствието. Според Рашков не е проблем, че някогашни високопоставени лица са викани на разпит, защото това е законосъобразно. " Тези инспекции ще се проведат по разпоредбите на закона, а не по разпоредбите на слугинската прокуратурата към ръководството на България, което си отиде на 4 април ", уточни вицепремиерът.

Бившият прокурор Пламен Георгиев последно оглавяваше антикорупционната комисия, само че подаде оставка поради абсурда с противозаконната си тераса. По време на ръководството на третото държавно управление на Бойко Борисов бе изпратен като консул във Валенсия.

В петък стана ясно, че някогашният аграрни министър Мирослав Найденов, някогашният градски прокурор на София Николай Кокинов, някогашният началник на Националната следствена работа и зам.-главен прокурор Бойко Найденов и настоящата следователка от Националната следствена работа Бисерка Стоянова са били разпитани в Главна Дирекция " Национална полиция ".

И от Министерство на вътрешните работи, и от прокуратурата потвърдиха за разпитите. " В хода на инспекцията някогашни магистрати и настоящ чиновник на Национална следствена служба, в качеството му на жител, са били поканени в основната дирекция, с цел да дадат писмени сведения “, прецизират от вътрешното ведомство. 

На брифинг на ГЕРБ в петък Борисов разяснява разпитите и съобщи, че същинската цел бил самият той. Нарече обстановката " панаир " и още веднъж отхвърли да има общо с кюлчетата, снимани върху нощното му шкафче. Борисов предсказа, че той ще бъде идващият разпитан.

Скандалът със златните кюлчета избухна през предходната година. В общественото пространство биха публикувани фотоси от спалнята на Бойко Борисов в държавната резиденция в " Бояна ". В отворено чекмедже на нощното му шкафче се виждаха пачки от по 500 евро и златни кюлчета. Според някогашния министър председател фотосите са направени от една " прелестна госпожа ", която той назова " Мата Хари ". Все още не е ясно коя е дамата, която водачът на ГЕРБ счита, че е направила " постановката ", както той я дефинира. Но по думите му всичко е било режисирано и отхвърли пачките и кюлчетата да са негово владеене. 

Пред краткотрайната парламентарна комисия за проверка на ръководството на Борисов агробизнесменът Светослав Илчовски съобщи, че това Мата Хари е моделът Маги Бадер. А кюлчетата били подарък на някогашния министър председател от доближени до него предприемачи.

Моделът отхвърли и заплаши със съд медиите, който цитираха информацията, изнесена от Илчовски. Бадер бе разпитана от прокуратурата, само че на разпита повтори изказванията си. Бившият министър председател отхвърля да я познава.

Скандалът " Ало, Ваньо " е от март 2010 година От изтекли записи от СРС-та се чува как Борисов е заречен да обезпечи протекция – Михаил Михов (Мишо Бирата) и подрежда на тогавашния началник на митниците Ваньо Танов да приключи инспекцията в пивоварната на Михов. От различен диалог се схваща, че Мишо Бирата си плащал такса " успокоение ".

Софийската апелативна прокуратура приключи следствието през октомври 2014 година Михаил Михов умря ненадейно през 2011 година, година след експлоадирането на абсурда, а през 2016 година умря и Ваньо Танов.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР