Бившият председател на съвета на директорите на японския автомобилен концерн

...
Бившият председател на съвета на директорите на японския автомобилен концерн
Коментари Харесай

Арестуваният шеф на Нисан Карлос Гон отрекъл отправените му обвинения

Бившият ръководител на съвета на шефовете на японския авто тръст " Нисан " Карлос Гон, който бе задържан в понеделник за финансови злоупотреби, е отрекъл обвиняванията на токийската прокуратура против него, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей, представена от Ройтерс.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Christophe Ena
Гон, който не е правил обществени изказвания, е споделил пред следователите, че не е имал желание да намалява данните за своите възаграждения във финансовите документи и е отрекъл обвиняванията против него по отношение на това, означи Ен Ейч Кей, без да сочи източници, нито детайлности за тази информация.

Гон и още един член на съвета на шефовете на " Нисан " - Грег Кели, бяха задържани на 19 ноември, след което бяха уволнени от постовете им в компанията. Влизащите в съюз с " Нисан " компании - френската " Рено " и японската " Мицубиши ", ще прегледат на следващия ден въпроса за уволнението на Гон.

Според следствието Гон е трябвало да получи към 8 милиарда йени (около 71 млн. долара) от " Нисан " след напускането на компанията като отплата и възнаграждение по договорите за консултантски услуги. Именно тази сума съставлява разликата сред формалните приходи на Гон на шефския пост на концерна за интервала от 2010 до 2017 година, посочени в данъчната му декларация, и действителните, които, съгласно следствието, той е укрил. Според японското законодателство в документите за приходите би трябвало да се показват и размерите на компенсацията при овакантяване, даже и тя да бъде изплатена след напускането на компанията. Така в тази ситуация на Гон тази сума годишно се е увеличавала с по към 1 милиарда йени (8,8 млн. долара).

Грег Кели обаче, съгласно Ен Ейч Кей, в показанията си е защитил компенсацията на Гон, като споделил, че тя е разисквана с управлението на компанията и е изплатена по надлежния ред.

Японската прокуратура твърди, че Гон и Кели са се сговорили да посочат на половина занижени числа за изплатените на Гон хонорари от " Нисан " за 5-годишен интервал, начиная от 2010 година, възлизащи на 10 милиарда йени (88 млн. долара). Компанията е показала и доста други нарушавания, отбелязва Ройтерс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР