Бившият председател на Европейската централна банка - Марио Драги, получава

...
Бившият председател на Европейската централна банка - Марио Драги, получава
Коментари Харесай

Марио Драги ще получи германския Орден за заслуги

Бившият ръководител на Европейската централна банка - Марио Драги, получава най-високото немско отличие, въпреки и без безрезервната обич на германците. Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, ще връчи на 31 януари Ордена за заслуги на италианеца, чиято свръх-щедра парична политика, в това число програмата за покупка на активи и негативните лихвени проценти, вгорчиха живота на болшинството поданици на най-голямото европейско стопанство.

За разлика от предшествениците си Жан-Клод Трише и Вим Дуйзенберг, Драги ще получи оценката след отдръпването си от поста. Ако това забавяне имаше за цел да предотврати публичното неодобрение или възможни несъгласия, то замисълът сигурно не проработи. Защото още на 27 януари немският таблоид "Билд " дефинира премията като "най-скъпо струващият Орден за заслуги, който страната в миналото е връчвала ".

Читателите сигурно са очаровани от публикацията на известния ежедневник, тъй като към момента усещат на гърба си наследството на Драги. Неговата политика на алегорични и негативни лихви, която трябваше да пребори дефлацията в еврозоната, е коствала на германците 120 милиарда евро, изчислени съгласно действителните им покупателни благоприятни условия, твърди "Билд ", без да изяснява по какъв начин е получил тази стойност.

А Клаус-Петер Вилш - законодател от ръководещата партия на канцлера Ангела Меркел, съобщи, че "Драги не заслужава Федералния кръст за заслуги, тъй като е нарушила независимостта на ЕЦБ и възбраната банката да взе участие в държавно финансиране ". Вилш прибавя, че "с политиката си на ниски лихви италианецът е ощетил всеобщия немски спестител ".

Всъщност, тези обвинявания не са нещо ново, само че фактът, че Драги продължава да буди спорни усеща в Германия месеци след края на мандата му, демонстрира пред какви провокации е изправена Кристин Лагард, която пое управлението на ЕЦБ на 1 ноември 2019-а. Тя обаче доста се старае, учи немски и се пробва по всякакъв начин да се хареса на германците.

Самият Драги е получавал голям брой награди за достиженията си в борбата за спасяването на еврото и надали се нуждае от други, само че въпреки всичко Орденът за заслуги е най-престижното отличие. Решението да му присъден макар неговата непопулярност в Германия, демонстрира по какъв начин Меркел прави оценка неповторимата му роля за потушаването на екзистенциалната рецесия за еврозоната. Емблематичната декларация на Драги от лятото на 2012-а "да направи всичко допустимо " за спасяването на единната европейска валута смъкна пазарното напрежение, което бе напът да разцепи блока.

Драги ще получи оценката на 31 януари в формалната резиденция на немския президент в Берлин.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР