Бившият председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, който след оставката

...
Бившият председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, който след оставката
Коментари Харесай

Цацаров вече е шеф във върховната прокуратура

Бившият ръководител на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, който след оставката си от КПКОНПИ се върна във висшата прокуратура, към този момент е началник на отдел там, който, наподобява, особено е изработен за него. Това се схваща от отговори на прокуратурата до " Сега " по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). " Сега " опита да получи данните и през пресслужбата на прокуратурата, която би трябвало да дава отговор на журналистически запитвания. След като близо седмица отговори нямаше обаче, беше употребен ЗДОИ.

Прокуратурата изяснява, че Цацаров, който бе възобновен в редиците й от 1 март, сега завежда отдел девети - " Нормативен разбор ". Този отдел бе основан напълно скоро - на 16 март основният прокурор Иван Гешев изиска да бъде повишен щатът на Върховната касационна прокуратура, с цел да бъде основан отдел 09. " Сега " попита и какъв брой преписки са разпределени на Цацаров и каква е междинната натовареност в отдела, в който работи. На тези въпроси прокуратурата не дава отговор. Обяснението е, че висшите прокуратури са изключени от разпоредбите за измерването на натовареността на магистратите и по тази причина тя не се пресмята и прокуратурата обективно няма данни за тях данни. Обяснява се обаче каква е спецификата на работата на отдела на Цацаров - съгласуване присъединяване на прокуратурата в междуведомствени работни групи по правене на планове на нормативни актове посредством присъединяване в работата им, правене на отзиви и мнения по планове за нормативни актове, правене на планове за претенции до Конституционния съд и мнения по конституционни каузи и така нататък

ЗАВРЪЩАНЕ
На 1 март Цацаров се върна в прокуратурата, която оглавяваше 7 години, преди да бъде определен за началник на КПКОНПИ. Той подаде оставка от антикорупционната комисия, за която ръководещата коалиция възнамерява огромни промени. Реформата, декларирана от изпълнителната власт, включваше и отстраняването на Цацаров. Ден откакто той разгласи оставката си, ДАНС му лиши позволява до класифицирана информация. През февруари обаче Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата почистиха Цацаров от абсурда с отнетия допуск.  
ПЛАНОВЕ

Подготвя се командироването на Сотир Цацаров в Международния углавен съд в Хага, с цел да оказва помощ при започналото следствие от прокурора на МНС на съветската експанзия в Украйна. Това споделиха пред " Сега " високопоставен източник от изпълнителната власт. Според източникът на " Сега " Цацаров ще бъде пратен с решение на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. Пред  Цацаров отхвърля, че се готви заминаването му и назовава това подправена вест и дезинформация.

Вече бе оповестено, че Министерството на правораздаването инициира основаване на координационен механизъм за събиране и изпращане на информация и материали, които да подпомагат следствието. А България е измежду страните, които се ангажираха  " да положат всички необходими старания, с цел да обмислят увеличение на поддръжката си за МНС, както финансово, по този начин и във връзка с човешките запаси ".

В искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за уволнението на основния прокурор Иван Гешев е отделено място и на програмата за съдействие с съветската прокуратурата (в Европейски Съюз такава има единствено още Унгария). Близкото съдействие и черпене на преден опит, стартирано от Сотир Цацаров, продължава и при Гешев. И това буди безпокойствие като се има поради какви са дейностите на днешната съветска прокуратура и пренебрежителното й отношение към правата на индивида, написа още в настояването на Йорданова.

" Сега " чака отговори от Министерството на правораздаването, Висшия правосъден съвет и прокуратурата дали се планува командироването на някого в Хага, по каква процедура ще се случи командировката и на какви критерии би трябвало да дава отговор въпросният човек.

Източник: " Сега "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР