Бившият председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев все още

...
Бившият председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев все още
Коментари Харесай

Пламен Георгиев забрави, че е назначен за консул във Валенсия

Бившият ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев към момента не е освободен от длъжността " прокурор " в Специализираната прокуратура, откакто държавното управление скрито го назначи за консул във Валенсия, Испания, преди повече от месец.  През август кариерата му влезе в шеметна въртележка, като единствено за 10 дни от началник на КПКОНПИ той беше върнат на работа в спецпрокуратурата от Висшия правосъден съвет, който се събра изключително по време на лятната си почивка, а 3 дни по-късно държавното управление го изпрати на дипломатическа работа във Валенсия.

Преди да замине за чужбина, Георгиев би трябвало да изиска от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да приключи служебните му правни отношения, защото длъжността прокурор е несъвместима с тази на консула. Но няма данни това да се е случило.   " Сега " попита говорителя на прокурорската гилдия Даниела Машева дали някогашният началник на КПКОНПИ е подал молба да бъде освободен. Тя отговори, че не разполага с информация. От пресцентъра на Висш съдебен съвет желаеха въпроса на електронната поща, като до края на работното време не дадоха информация. Според източници на " Сега " Пламен Георгиев към момента е на служба в отдел " Криминален " на профилираното звено на държавното обвиняване, само че никой не го е виждал на работа. Пред " Сега " ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров съобщи, че Георгиев е в неплатен отпуск и не знае дали е подал молба да бъде освободен от служба. " Сега " упорито опита да се свърже и с Георгиев, само че без резултат. 

От Министерството на външните работи показаха пред " Сега ", че са в незнание дали Георгиев може да потвърди, че разполага с изискваните по закон езикови умения. От министерството още не са го назначили за чиновник в дипломатическата работа, тъй като той към момента е прокурор.

Пламен Георгиев беше заставен да подаде оставка от КПКОНПИ, откакто стана главен участник в абсурда " Апартаментгейт ". Георгиев и брачната половинка му са сключили три покупко-продажби и са закупили парцели на цени под данъчната оценка, което някогашният началник на КПКОНПИ обясни с грешки в нотариалния акт. Още по-скандално е, че той не е заявил в обществения регистър огромната тераса от 187 кв. м, върху която са построени няколко навеса, сауна и барбекю. След като се подвигна звук, столичната община " Слатина " направи инспекция и откри, че навесите са противозаконни и би трябвало да бъдат съборени. Заповедта за това обаче бе анулирана от тогавашния началник на строителния надзор в София Влади Калинов, който се раздели с поста си поради това решение. В последна сметка след повторна инспекция община " Слатина " издаде финален акт, съгласно който постройките на терасата на Георгиев би трябвало да бъдат съборени. Той от своя страна има право да апелира заповедта в съда.

Нивото му на притежаване на испански породи следващ скандал, откакто се оказа, че сертификатът му за ниво B1 е цялостен с неточности. Той е публикуван от компания " Никанор ", която е обучавала чиновниците на КОНПИ по социална поръчка, оповестена от Пламен Георгиев.  

Междувременно антикорупционната комисия продължава да няма титулярен шеф и се управлява от зам.-шефа ѝ Антон Славчев - друго име, станало известно с евтиния си апартамент и огромната си тераса. Съгласно член 11, алинея 5 от закона за комисията обаче Народното събрание би трябвало да избере нов ръководител в двумесечен период, който изтича в края на септември. Депутатите могат да отсрочат този ангажимент, като се оправдаят с парламентарния устав, съгласно който по време на ваканции периодите стопират да текат. Във втория случай народните представители ще би трябвало да изберат нов началник на КПКОНПИ до края на октомври.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР