Бившият партизанин Густаво Петро бе избран за първия президент от

...
Бившият партизанин Густаво Петро бе избран за първия президент от
Коментари Харесай

Бившият партизанин Густаво Петро бе избран за първия ляв президент на Колумбия

Бившият партизанин Густаво Петро бе определен за първия президент от левицата в историята на Колумбия, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Петро е бил част от групировката М-19, която откакто се демобилизира, се преобразува в политическа партия. Той е наказан на затвор, преди да бъде амнистиран и освободен.

На творби през вчерашния ден балотаж на президентските избори Петро е получил 50,44 % от гласовете против 47,31 % за своя противник - строителния бизнесмен Родолфо Ернандес, демонстрират краткотрайните публични резултати, заяви Франс прес. Бивш кмет на столицата Богота и понастоящем сенатор, представителят на левицата изпреварва с близо 700 хиляди гласа самостоятелния претендент милионер, сравняван с някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Разликата е ненадейно огромна, отбелязва Ройтерс. Двамата претенденти на процедура бяха с равни резултати в изследванията на публичното мнение.

Избирателната интензивност е била 58 % - най-високата на президентски избори в Колумбия този век, показва Агенция Франс Прес.

" Днес е празничен ден за народа. Нека чества първата национална победа ", написа през вчерашния ден в Туитър 62-годишният Петро.

Неговият противник призна още в неделя своето проваляне. " Днес болшинството от жителите и гражданките избра другия претендент. Приемам резултата подобен, какъвто е ", сподели 77-годишният Ернандес в живо предаване в профила си във Facebook.

" Пожелавам на доктор Густаво Петро да знае по какъв начин да управлява страната и да е правилен на своята изразителност против корупцията. Много благодаря на всички колумбийци, че одобриха предлагането ми, макар че загубихме ", добави Ернандес с пораженчески тип.

Президентът Иван Дуке поздрави Густаво Петро с успеха. По конституция президентът има право единствено на един четиригодишен мандат на поста.

" Обадих се на Густаво Петро, с цел да го поздравя като президент, определен от колумбийския народ “, написа в Туитър Дуке. 45-годишният колумбийски президент реакционер означи, че се е схванал със своя правоприемник на поста от левицата да се срещнат през идващите дни, " с цел да стартират съразмерен, институционален и транспарантен преход ".

Впоследствие Петро даде обещание " същинска смяна " и " държавно управление на смяната " за Колумбия. " Ние няма да предадем този електорат, който изиска на всеослушание страната да се промени ", акцентира той пред стотици свои последователи в зала в Богота.

Петро даде обещание още на 7 август да встъпи в служба " държавно управление на живота, мира, обществената и екологичната правдивост ". Колумбия ще поеме водеща роля в битката против климатичните промени и опазването на Амазонската джунгла, даде да се разбере той.

Преди изборите левият претендент даде обещание дълбоки обществени и стопански промени в Колумбия, в това число гратис висше обучение, пенсионна промяна и високи налози върху необработваната земя. Той стресна някои вложители със свои оферти, да вземем за пример да не допусне нови петролни планове, само че посочи, че ще съблюдава към този момент подписаните контракти, напомня Ройтерс.

Редом до Петро в залата беше Франсия Маркес, която в тандем с него бе определена за първата жена от африкански генезис вицепрезидент на южноамериканската страна, отбелязва Агенция Франс Прес. Бивша икономка, 40-годишната е деятел за опазването на околната среда и за отбрана на човешките права.

На първия тур на 29 май Петро още веднъж бе първи, а Ернандес изненадващо изпревари претендента на консерваторите Федерико Гутиерес, политически правоприемник на Иван Дуке. Независимият кандидат получи поддръжката на консервативният претендент за балотажа, само че тя се оказа незадоволителна против представителя на левицата.

Колумбия обичайно е непосредствен съдружник на Съединените щати и има обтегнати връзки със прилежаща социалистическа Венецуела.

Това е следващата политическа победа на левицата в Латинска Америка, подхранвана от желанието на гласоподавателите в района за смяна, разяснява в. " Вашингтон пост ". Миналата година президентските избори в Чили, Перу и Хондурас бяха извоювани от представители на левицата. Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва пък е любимец да се върне на поста след президентските избори в най-многолюдната латиноамериканска страна през октомври.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР