Бившият нападател на българския национален отбор по футбол Валери Божинов

...
Бившият нападател на българския национален отбор по футбол Валери Божинов
Коментари Харесай

Божинов говори пред Ди Марцио за великите си съотборници и за ролята си при трансфери на Влахович и Миленкович

Бившият нападател на българския народен тим по футбол Валери Божинов съобщи, че не съжалява за нищо в професионалната си кариера в изявление за известния италиански публицист Джанлука Ди Марцио. 36-годишният голаджия напусна новака в българския футболен хайлайф Септември (София) при започване на седмицата и по всичко наподобява, че поема по нов път, макар че към момента не е оповестил, че се отдръпва от дейна спортна активност.

Божинов сигурно има намерение да остане покрай играта, така стартира курс за състезателен шеф във водещия италиански център за футболно образование " Коверчано " от средата на ноември, както заяви Sportal.bg през вчерашния ден.  Той възнамерява да изкара и треньорски лиценз при първа опция. Като футболист Божигол започва в Лече, след което мина през няколко водещи европейски клуба, измежду които Ювентус, Фиорентина, Манчестър Сити и Спортинг (Лисабон), а в последните няколко години игра и за балканските грандове Партизан (Белград) и Левски. 

" За 20 години кариера доста неща можеха да бъдат разнообразни, доста можеха да се развият по различен метод. Но какъв е смисълът да живееш със съжаления? Трябва постоянно да гледаме напред. Играл съм с велики първенци, сигурно не мога да се окайвам. Толкова са доста, че не мога да ги изброя ", стартира Божинов.

" Карлос Тевес беше необикновен, повярвайте ми. Той правеше неща, за които непрестанно се питаш: " Как е допустимо? ". След това в Манчестър Сити играх с Робиньо, неговите финтове и дрибъл бяха неповторими. Но съм имал прекомерно доста велики съотборници. В съблекалнята на Ювентус, да вземем за пример, на която и страна да се обърнеш, се виждаше първенец - Джанлуиджи Буфон, Павел Недвед, Мауро Каморанези, Алесандро Дел Пиеро, Давид Трезеге. Разбирате какъв брой мъчно беше да намериш място в нападението... ", добави той.

Нападателят не крие, че продължава да има доста близки връзки с Панталео Корвино, който го откри за огромния футбол и го притегли в Лече. " Корвино е неповторим. Говоря освен като експерт, само че и най-много като човек. Той ми беше като татко, всяка неделя му бях на посетители, хранехме се, а той ми даваше препоръки за всичко. Дължа му доста. Той е първенец в откриването на гении и в човешките взаимоотношения. Познавате Лионел Меси, нали? Тук става въпрос за същото ", продължи голмайсторът.

Именно Корвино се допитва до Божинов за привличането във Фиорентина на Душан Влахович и Никола Миленкович от Партизан. Флорентинци купуват през 2017 година за 5,5 милиона евро централния бранител Миленкович, който е едвам на 19 години, а сега е оценен на над 20 милиона евро. През идващия сезон те вземат и 18-годишния тогава нападател Влахович за малко над 3 милиона евро, а през предходната зима го продадоха на Ювентус за над 80 милиона евро. 

" В Партизан имах доста положителни съотборници. Но Душан, който тогава не беше навършил и 16, към този момент се отличаваше. Все едно виждах себе си на неговата възраст. Увереност в качествата си и предпочитание да стигне върха. Един ден той ми сподели: " Искам да бъда балканският Златан Ибрахимович ". Имаше предпочитание да покори света, каквото не бях виждал в различен преди, беше като вманиачен. Мислеше само за футбол, тренираше доста крепко и настойчиво, което не е всекидневно за неговата възраст ", спомня си Божинов. 

" Един ден телефонът ми звънна. " Как са тези двамата, да ги взема ли? ", Панталео Корвино беше от другата страна. " Двамата? " Да, тъй като вторият беше Никола Миленкович, най-хубав другар и съквартирант на Влахович. Те бяха неразделни. Казах му: " Абсолютно. Вземи ги и след 2-3 години те минимум ще утроят цената си ". Душан има ужасно предпочитание за изява и има качествата да бъде един от най-хубавите в света. Никола се разви доста в Серия А, той има изключителни механически и физически благоприятни условия. След толкоз години в света на футбола въпреки всичко някои неща са ми ясни, нали? ", разяснява той.

Божинов разяснява и актуалната обстановка в Ювентус за Влахович, който към този момент вкара 15 гола в 33 мача, само че торинци се показват нерешително. " Да играеш там не е елементарно, изключително когато си млад и за теб са платени доста пари. Но той доста добре се оправя с напрежението. И в това отношение е като мен. Със сигурност му е по-трудно, когато тимът не върви, само че това е обикновено. Но той може да направи разликата, да промени развоя на всеки мач. Може да стигне доста надалеч. Често приказваме, най-малко един път седмично. Продължавам да виждам в него същия апетит, както когато беше 16-годишно момче и играеше в Партизан ", приключи българският нападател.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите мачове от италианските Serie A и Coppa Italia, онлайн, в ефира на MAX Sport 3.

Снимки: Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР