Бившият началник на щаба на Хърватския съвет за отбрана Слободан

...
Бившият началник на щаба на Хърватския съвет за отбрана Слободан
Коментари Харесай

Хърватски военнопрестъпник изпи отрова, чувайки присъдата си в Хага


Бившият шеф на щаба на Хърватския съвет за защита Слободан Праляк

Международният арбитражен съд в Хага приключи четенето на присъдите против шестима босненски хървати, откакто един от тях отпи течност и разгласи, че е погълнал отрова.

Бившият шеф на щаба на Хърватския съвет за защита Слободан Праляк бе наказан дефинитивно на 20 години затвор за осъществените от него военни закононарушения в босненския град Мостар. Веднага откакто чу присъдата си, той разгласи:

" Праляк не е военнопрестъпник. С пренебрежение отхвърлям присъдата ви ". След това той отпи течността от чашата пред себе си и заявява: " Взех отрова ". Адвокатите потвърдиха думите му.

Председател на правосъдния състав по делото е персонално ръководителят на Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия Кармел Агиус (Малта). Той неотложно подреди да се приключи четенето на присъдата. Съдията забрани чашата, от която е пил Праляк, да се изнесе от залата.

Неговата реакция, откакто чу за " отровата ", бе следната: " ОК. Прекратяваме... Прекратяваме... Моля ви, (спуснете) завесите. Не отнасяйте чашата, от която той отпи нещо... "

Малко по-късно пред постройката на трибунала дойдоха кола за спешна помощ и хеликоптер.

Преди това трибуналът удостовери дадените на първа инстанция присъди на подсъдимите Ядранко Пърлич (25 години затвор), Бруно Стоич (20 години) и Слободан Праляк (20 години).

Босненските хървати и мюсюлманите от Босна и Херцеговина бяха съдружници във войната против босненските сърби. След това те започнаха да водят война между тях, като най-ожесточените боеве бяха през 1993 и 1994 година в Мостар.

Праляк е някогашен пълководец на основните елементи на Босненско-хърватските отбранителни сили (HVO). Той е наказан за закононарушения против човечеството, тъй като е знаел за зверствата против локалното население, осъществявани от неговите бойци, само че не е подхванал никакви ограничения, с цел да ги спре.

Това бе последното съвещание на военния арбитражен съд за закононарушенията в някогашна Югославия. След него изключителният съд се разпуска.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР