Бившият министър-председател на Румъния Виорика Дънчила напусна поста на ръководител

...
Бившият министър-председател на Румъния Виорика Дънчила напусна поста на ръководител
Коментари Харесай

Социалдемократите в Румъния ще имат нов лидер

Бившият министър-председател на Румъния Виорика Дънчила напусна поста на началник на Социалдемократическата партия, след слабото си показване на президентските избори, оповестява сп. Политико, представено от " Фокус ".
„ Разбирам мнението на сътрудниците ми, обстоятелството че желаят рестарт на партията, и някой би трябвало да поеме отговорност за резултатите от изборите “, съобщи тя в края на дългата среща на партийния Изпълнителен комитет.
Дънчила получи към 3,2 млн. гласа (33,5%) във втория тур на президентските избори в Румъния, които се организираха на 24 ноември и които тя загуби от своя политически конкурент Клаус Йоханис. Това е най-ниският избирателен резултат, който претендент на социалдемократите е получавал в балотаж за последните 30 години.
" Направихме всичко, което можахме, с цел да получим добър резултат “, сподели тя. Но преди значимите локални и общи избори, които ще се проведат в страната през 2020 година, тя съобщи, че ще напусне, с цел да помогне на партията да стартира на чисто.
Марчел Чолаку, ръководителят на долната камара на румънския парламент, ще заеме нейното място като краткотраен водач на социалдемократите, до момента в който не се организира партиен конгрес през февруари 2020 година, който ще избере нов водач.
Чолаку беше заместник-премиер в държавното управление на СДП, водено от Михай Тудусе през втората половина на 2017 година Той е непосредствен до някогашния началник на социалдемократите Ливиу Драгня, само че взаимоотношенията сред двамата се утежниха, откакто Тудосе загуби поддръжката на първия като министър председател и напусна, съгласно румънски медии. Чолаку наследи Дагня като началник на долната камара в Народното събрание, откакто някогашният водач на СДП беше вкаран в пандиза, поради обвинявания в машинация.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР