Бившият министър на вътрешната търговия от времето на социализма -

...
Бившият министър на вътрешната търговия от времето на социализма -
Коментари Харесай

Почина Христо Христов - министър на външната търговия по времето на Тодор Живков

Бившият министър на вътрешната търговия от времето на социализма - Христо Христов (вдясно на снимката), е умрял в събота след дълго и тежко боледуване на 87-годишна възраст. Скръбната новина потвърдиха пред медиите негови близки, написа dnes.dir.bg.

Поклонението пред тленните остатъци ще се състои на следващия ден, вторник, от 12,30 часа на Централните софийски гробища.

Христов е роден на 11 декември 1931 година в село Яворец. През 1955 година приключва компетентност външна търговия във ВИИ " Карл Маркс ".

От 1961 година е член на Българска комунистическа партия. Между 1971 и 1977 година е зам.-министър и първи зам.-министър на външната търговия. В интервала 1977 - 1986 година е министър на външната търговия. От 1977 до 1990 година е член на Централен комитет на Българска комунистическа партия, министър на търговията (1986 - 1987) и на външноикономическите връзки (1989-1990) при ръководството на Тодор Живков.

Заради финансовата рецесия в края на 70-те години на предишния век, когато България е натрупала към 6 милиарда $ задължения към западни банки, по предложение на Христов е призната т. нар.  аварийна валутна стратегия . Целта е да се получат спомагателни валутни доходи основно от реекспорт, както и от следената от Държавна сигурност контрабанда.

През 1978-1990 година министърът става и ръководител на българо-иракската междуправителствена комисия. Така съумява да осъществя огромни българо-иракски планове по времето на ръководството на Саддам Хюсеин, с който се среща неведнъж.

След 1991 година Христов се занимава с частен бизнес. 

Точно преди година, Христо Христов даде изявление пред в.  " Труд ". В него той съобщи (публикуваме дребна част):

- Тези, които ви познават и са работили с вас, са безапелационни, че във всички търговски договаряния в чужбина, постоянно сте успявали да договорите най-хубавите цени за България. Как успявахте да сторите това?

- Първо, би трябвало да искаш да го направиш и да си уверен, че това ще е положително за страната, а не за теб. А ти ще си добре, в случай че страната ти върви напред. Често повтарях на Тодор Живков, че съм търговец, а не политик, когато искаше да участвам и да му оказвам помощ в политически сделки. И друго, което е най-важното - българите забравяме, че информацията е най-великото нещо в търговията. Основните правила са няколко: да не се бърза, да се изследва всичко, да се разбере какво знаят за теб сътрудниците ти и чак тогава да излезеш с предложение. В това е майсторлъкът.

- Имали ли сте спорове с Тодор Живков или сте се радвали на цялостното му доверие?

- Той ми имаше цялостно доверие, само че един път се скарахме с него, беше през 80-те. Поиска от мен да приказвам в Централен комитет против Луканов, тъй като Андрей бил изменник. Аз се сепнах незабавно: " Как по този начин изменник? " Обясни ми, че след съвещание на Политбюро Луканов незабавно бързал да отиде в руското посолство да рапортува какво сме говорили. Аз обаче го репликирах: " Другарю Живков, нали вие също информирате посланика, за какво говорите по този начин. - Информирам го, само че знам какво да кажа, а Луканов не знае какво приказва. Това е закононарушение, което прави. "

- Как реагирахте на думите му?

- Не се съгласих с Живков и му споделих, че прави неточност. " Такава услуга не мога да ви направя в никакъв случай, аз съм Христо Христов, а не някой различен. Щом в Политбюро стават такива работи, съм на ваша страна, само че си намерете човек, който да каже тези неща. " Живков се опасяваше от съветска интервенция, а Луканов имаше поддръжката им. И ми се разсърди. Но му мина...

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР